НОВИНИ

Германия изпрати от канцлерския пост своята "мути" - Ангела Меркел

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:46, 03.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германската армия изпрати Ангела Меркел с парад - най-високите военни почести, с която се изпращат министри на отбраната, президенти и канцлери.

След 16-годишно управление Меркел остава най-харесваният политик и ще липсва на много германци. В кратко слово тя благодари на сънародниците си и ги призова да гледат с леко сърце на живота и да бъдат оптимисти за бъдещето на страната си.

Самата Ангела Меркел избра за парада комплекса на бившето военно министерството в Берлин - място, свързано с история. Преди церемонията, която датира от 16 век, канцлерът направи кратка равносметка, припомни кризите в управлението си и погледна към бъдещето.

Искам да ви насърча да гледаме на света през очите на другите - да схващаме и неудобните и противоположни позиции и да се застъпваме за баланс на интересите.

Меркел не забрави своя приемник начело на правителството.

Скъпи Олаф Шолц, пожелавам на Вас и бъдещото правителство всичко хубаво, късмет и много успехи.

"Мути" или "мама", както я наричаха, пожела на германците да работят с радост в сърцата, както винаги е правила самата тя.

Пожелавам тази радост в сърцата и в бъдеще на всички нас и в преносен смисъл на страната ни. Благодаря ви от все сърце.

Меркел е имала право да си пожелае музикални изпълнения. "Забравил си цветния филм" на пънк певицата Нина Хаген от времето на бившата ГДР изненада медиите, а духовият оркестър трябваше специално да я разучи. Странна днес е и старата песен "Трябва да валят червени рози за мен" - за мечтите на тийнейджърка, в която се пее "Искам всичко или нищо".

Така изпратиха Ангела Меркел - с факли, барабани, с много символика и червени рози. Ведрото ѝ лице по време на церемонията напомняше стила ѝ на управление - уверен, без суета и скандали, с истинска грижа за нацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър на РСМ с благодарност към българските пилоти
Външният министър на РСМ с благодарност към българските пилоти
Димитър Манолов: Минималната работна заплата трябва да е между 750 и 900 лв.
Димитър Манолов: Минималната работна заплата трябва да е между 750 и 900 лв.