НОВИНИ

Никола Минчев е най-младият председател в историята на НС

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 03.12.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Младият юрист Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ото Народно събрание. Той беше избран с впечатляващите 158 гласа. ГЕРБ, СДС и "Възраждане" се въздържаха, но ДПС го подкрепиха.

Никола Минчев е само на 34 години, което го прави и най-младият председател на този пост. Избран е за депутат от Перник, където водеше листата на "Продължаваме промяната".

Бил е корпоративен адвокат. Покана да застане начело на НС е получил от Кирил Петков. В работата си ще разчита на помощ от председателя на предишните два парламента Ива Митева, както и на останалите заместници. Вече работи по новия правилник на НС и се надява до края на годината той да е факт .

Ще работим в 47-ото НС да се води една разумна, конструктивна дискусия по същество, без процедурни хватки, без да превръщаме Народното събрание в място за скандали, а в място за сериозна дейност.

Влиза в парламента с уважение към институцията, дава си сметка, че това е огромна отговорност.

Ръководил съм екип от хора, доколкото ми се е налагала в адвокатската ми практика. Екип от 240 човека не съм ръководил, но за всяко нещо има първи път.

Кой е Никола Минчев - новият председател на парламента

Кандидатурата му за поста представи лидерът на новата формация Кирил Петков.

През годините Никола се е доказал като отличен професионалист. Непримирим боец за каузи с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, като и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото НС. Той ще служи за най-добрата кауза- успеха на България, заяви Кирил Петков.

След представянето му от ДПС поискаха почивка, за да обсъдят кандидатурата, след което му дадоха подкрепата си.

От "Възраждане" предложиха свой кандидат за поста - Цончо Ганев, икономист и бизнесмен. Гласуването показа, че мнозинството предпочита Никола Минчев. Той беше избран с 158 гласа "за".

С тържествено заседание беше открит 47-ият парламент

В първото си изказване от парламентарната трибуна, Никола Минчев посочи, че пред парламента стои тежката задача да оправдае доверието на българските граждани и да реализира пълен мандат.

С избора на цели 7 формации, които да бъдат парламентарно представени избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения. Длъжни сме да се съобразим с волята му. Като във всеки парламент и тук ще има различни виждания, но нека различията с уважение. Нека общата воля се роди в качествената и разумна дискусия в НС. Нека работим за това 47-мо НС в рамките на един пълен 4-годишен пълен мандат да възстановим духа на взаимното разбирателство и да наложим нов модел на правене на политика.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиян Вигенин от БСП, Ива Митева от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане". И тъй като няма място за всички на парламентарната трибуна, те ще се сменят на ротационен принцип.

Репортери: В. Александрова, Н. Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо заседание на 47-ото Народно събрание (ОБЗОР)
Първо заседание на 47-ото Народно събрание (ОБЗОР)
АТР с официално изявление по темата с Пън Шуай и WTA
АТР с официално изявление по темата с Пън Шуай и WTA