НОВИНИ

С тържествено заседание беше открит 47-ият парламент

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 03.12.2021 (обновена)
11117
Чете се за: 10:10 мин.
У нас
Слушай новината

С тържествена церемония в 9.00 часа днес беше открито първото заседание на 47-ото Народно събрание. Големи са очакванията към третия за тази година български парламент.

На заседанието присъстваха 228 от 240 народни представители. В парламента този път има седем политически формации – "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Първия звънец би доайенът д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ", след което депутатите положиха клетва.

След речите на представители на партиите, депутатите излязоха в изненадваща 30-минутна почивка, преди да изберат председател на НС. След почивката по предложение на ПП за председател на парламента беше избран Никола Минчев.

В обръщението си към депутатите председателстващият парламента определи ситуацията в страната така: липса на доверие в институциите и политическата система. Изрази вяра, че политическата коректност ще възвърне доверието в държавността.

"Радостен съм да видя толкова млади хора. Аз вярвам в младите, те носят своя енергия, цели, идеали и очаквания. На тях искам да напомня думите: Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш. Истината първоначално е отричана от всички, после е допускана от част от хората и накрая приемана от всички, защото това е истината. Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна дори и да са общи, правят нещата възможни, но не ги правят лесни", каза Силви Кирилов.

Традицията беше спазена и след клетвата на депутатите прозвучаха българският и химнът на Европейския съюз.

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към новото Народно събрание.

"Да, нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза "не" на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво реформаторство, социално управление. От него зависи да имаме правителство. От него зависи и самият живот на парламента. Зависи и съдбата на политическата ни система, което не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон. От него зависи и съдбата на хората, които очакват неотложни парламентарни решения за преодоляване на кризите", каза Радев.

Радев към 47-ото НС: От вас зависи да затворите епохата на прехода

В словото си Кирил Петков от "Продължаваме промяната" заяви, че е време да вложат смисъл в думата "народен представител".

"Наш дълг е да служим на българския народ - горд народ с велика история, намиращ се на най-красивото кътче на земята. Но, за съжаление, прекалено дълго време голяма част от народните представители преди нас не са си свършили добре работата и заради това България е изправена пред огромни предизвикателства. Това трябва да спре днес. Всички заедно да заявим - време е за нулева толерантност към корупцията. Време е за нулева търпимост към кражбите, време е за истинско правосъдие в България, където никой не се чувства безнаказан. Време е за всички нас да си свършим работата", каза Петков.

От ГЕРБ-СДС виждат ролята си като опозиция на очертаващото се ляво-либерално мнозинство.

"Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали. Още от сега е ясно, че каквото и да е мнозинството в 47-ото НС, то няма да бъде плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси. Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението у нас - ние няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес и злоупотреба с думи като нулева корупция и почтеност", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Председателят на ДПС призова за стабилизиране на политическия процес с диалог и за възстановяване на нормалността в политиката

"47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. И ако нещо отличава 47-ото НС от предишните, то е безусловната отговорност, с което сме натоварени от избирателите: да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите", каза в първата си реч пред новия парламент лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От "БСП за България" са готови с програма за действие в първите 100 дни, която е финансово разчетена. БСП влизат в парламента с 3 приоритета.

"Започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир. Превеждане на държавата и на българския народ през кризите с грижа за хората. И трето активна проевропейска външна политика", каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" смятат, че политическите сили трябва да намерят пътя една към друга и да се радват на различията си.

"Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата окраска. ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, парламентът да работи през целия си мандат. Ние ще се стремим да следваме трите принципа за процъфтяване на човешкия живот и хората в България да бъдат спокойни", каза от парламентарната трибуна Любомир Каримански от ИТН.

За надеждите пред страната ни и за приоритетите за реформи говори Христо Иванов от "Демократична България".

"Трябва да направим конституционна реформа и особено що се отнася до прокуратурата и до ВСС. Знаем го всички. Ние ще дадем своя принос за съставяне и излъчване на правителство. И ето аз заявявам, че няма да бъда министър. Мисля, че е добре, говорейки за надежди и промяна, всички ние да си даваме сметка, че е добре да дадем път на нещо ново", каза Христо Иванов.

Според партия "Възраждане" от днес тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното.

"И ние, които сме днес тук, сме длъжни пред своя народ да изправим на крака нашата държава, която винаги е оцелявала до сега. Въпреки че т.нар. политическа класа успя да я доведе до унизително положение, в което нашата родина, разпъната между великите сили просто не може да си поеме дъх. Днес народът ни заслужава нови, решителни и откровени водачи", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Никола Минчев от парламентарната група на "Продължаваме промяната" бе избран за председател на 47-ото Народно събрание.

Той бе подкрепен с гласовете на БСП, "Демократична България", ДПС и "Има такъв народ". Единствено партия "Възраждане" номинира свой кандидат - Цончо Ганев, който не събра нужните гласове.

Никола Минчев беше избран със 158 гласа "за". "Против" гласува един от депутатите, а 72-ма се въздържаха.

Кой е Никола Минчев?

Кандидатурата на Никола Минчев бе предложена от Кирил Петков. Минчев е завършил право в СУ, има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора.

Депутатите избраха и заместник-председателите на Народното събрание:

"Продължаваме промяната" - Мирослав Иванов
ГЕРБ-СДС - Росица Кирова
ДПС - Мукадес Налбант
БСП - Кристиан Вигенин
ИТН - Ива Митева
ДБ - Атанас Атанасов
"Възраждане" - Цончо Ганев

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

На тържественото заседание присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев, както и членовете на служебното правителство.

Три часа продължи тържественото заседание. Следващата седмица Народното събрание трябва да одобри правилник и да се съставят комисиите.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 47-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ – КОМЕНТАРИ НА ПОЛИТИЦИТЕ И НАЙ-ТОЧНИТЕ АНАЛИЗИ – ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Казусът около председателя на НС е ясен
Нинова: Казусът около председателя на НС е ясен
Проф. Ива Христова: Няма други огнища на менингит
Проф. Ива Христова: Няма други огнища на менингит