НОВИНИ

Германската армия изпрати Меркел с парад

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:14, 03.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Германската армия почете с прощален парад канцлера Ангела Меркел, седмица преди да се оттегли от властта след 16 години управление. Видимо развълнувана, Меркел произнесе кратко слово, в което пожела успех на наследника си Олаф Шолц. Заради ковид ограниченията, церемонията беше с по-малко хора.

Сърдечна прегръдка между Меркел и Макрон на сбогуване

Военна церемония се проведе пред министерството на отбраната в Берлин - най-високата чест, която германската армия може да отдаде на цивилно лице, и една от последните възможности за оттеглящия се канцлер Ангела Меркел да направи равносметка и да отправи послания.

"Тези 16 години като федерален канцлер бяха наситени със събития и често бяха предизвикателство в политически и човешки план", каза тя.

По думите на Меркел, множеството кризи са показали значението на международното сътрудничество, а последните две години на пандемия - колко важно е доверието в политическите лидери, науката и обществения дебат.

"Продължавайте да гледате света през очите на другия, което означава да възприемаш неудобните и противоположни гледни точки и да работиш за баланса на интересите", призова Меркел.

Време е следващото правителство да търси решения и да чертае бъдещето. Затова, Олаф Шолц, пожелавам на Вас и правителството, което ще оглавите, всичко най-добро, късмет и успех".

По желание на Ангела Меркел, армейският оркестър изпълни църковен химн и песни на легендарни изпълнителки от Западна и Източна Германия - "Нека да валят червени рози за мен" на Хилдегард Кнеф и пънк хита от 70-те на източногерманската изпълнителка Нина Хаген "Ти забрави цветния филм". Оттеглящата се канцлерка обясни, че те ѝ напомнят младостта.

Нина Хаген е от бившата ГДР, от избирателен район, където Меркел много пъти е печелила мандат за парламента. Символика има и в текста на другата песен, който прави препратка към 16-годишното ѝ управление. Така тя отново показа умението си да отправя послания повече с дела, отколкото с думи, отбеляза германският вестник "Зюддойче Цайтунг".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос
Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос
Tранспортират тленните останки на загиналите на АМ "Струма" в Р Северна Македония
Tранспортират тленните останки на загиналите на АМ "Струма" в Р Северна Македония