Планинските спасители отчитат повече акции тази година

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
22:41, 02.12.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на проведените акции в планината спрямо миналата година. Това отчитат от Планинската спасителна служба в началото на новия сезон. Най-много акции през тази година са проведени в Стара планина.

Над 140 акции е провела Планинската спасителна служба от началото на 2021 г. За миналата година общият им брой е с 30 по-малко.

"Основната причина е подценяване на условията в планината", коментира Емил Нешев, директор на ПСС.

Затова спасителите съветват:

"Първото нещо, което трябва да направят, да се запознаят с прогнозата за времето, да познават маршрута, да знаят дали е маркиран, да съобразят този маршрут с физическите си възможности", заяви Веселин Ганчев, председател на ПСС.

А ако сте запален планинар, изкушен от екстремни преживявания, трябва да бъдете още по-подготвен.

"За попадане в лавина например трябва винаги да имате индивидуален лавинен уред, лопата и сонда, това са нещата, които трябва да са задължително в раницата", каза Методи Галчев от ПСС град Добринище.

И ако все пак попаднете в инцидент, освен на спасителите, можете да разчитате и на техните верни помощници - спасителните кучета.

"Кучетата са разделени на три класа - първоначално обучение, преходен клас и оперативни кучета, които се използват на терен", заяви Симеон Табаков, водач на спасително куче.

И тази година обаче Планинската спасителна служба не може да разчита на спасителен хеликоптер, което остава и най-сериозната липса за екипите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама са задържани за убийството на 17-годишно момче в Кнежа
Двама са задържани за убийството на 17-годишно момче в Кнежа
Експресна победа за Христомира Поповска на турнир по бадминтон в Кардиф
Експресна победа за Христомира Поповска на турнир по бадминтон в Кардиф