НОВИНИ

За първи път на българска сцена: Световноизвестният диригент Кристоф Ешенбах е в София

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 02.12.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер Софийската филхармония посреща на своята сцена една от знаковите фигури на съвременната класическа музика. Световноизвестният диригент Кристоф Ешенбах се среща за първи път с българската публика.

Избрал е изцяло Брамсова програма, която включва втория концерт за пиано и четвъртата му симфония. Концертът е част от Европейския музикален фестивал.

Той има славата на изключително прецизен към прочита на партитурата. В същото време интерпретацията му се отличава и с невероятна изразителност и емоционалност. Метафората за лечебната сила на музиката може да ти се стори банална, преди да се срещнеш с Ешенбах, който е живото доказателство, че тя е вярна. Той е кръгъл сирак. Майка му почива при раждането му, а когато баща му е убит на фронта по време на Втората световна война, той спира да говори. Думите се връщат, за да изразят желанието му да се посвети на музиката като започне уроци по пиано.

"Музиката ми върна живота, когато аз бях много болно малко дете, почти умиращо и музиката ми помогна да се възстановя и изгради живота ми", казва диригентът Кристоф Ешенбах.

"Моята майка, която ме осинови, беше пианистка, свиреше и даваше уроци, аз винаги слушах изпълненията ѝ и бях запленен от музиката и пожелах също да започна да свиря", допълва Ешенбах.

Кариерата му на диригент е забележителна и няма как да е иначе, когато началото ѝ е поставено под зоркия поглед на Караян. Казва, че може да постигне почти мигновена връзка с всеки професионален оркестър и да ги провокира да вникнат в дълбочината ма музиката. Никога не се разочарова от себе си, просто защото си поставя все по-високи изисквания, което го спасява от незадоволителни резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперираха Лаура Траатс
Оперираха Лаура Траатс
Как се справят училищата в Европа в условията на COVID-19?
Как се справят училищата в Европа в условията на COVID-19?