НОВИНИ

Как се справят училищата в Европа в условията на COVID-19?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:41, 02.12.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

За разлика от България, учениците в редица европейски страни учат присъствено, независимо от степента на взетите мерки.

Изключения се правят при положителни случаи на COVID-19. Следващите примери са от Франция, Германия и Чехия.

Във Франция маските в училище са задължителни за всички ученици заради нарастване на темпа на пандемията. От 15 декември подсилващата трета доза ваксина става задължително условие за издаването на зелен сертификат. Учебният процес в страната е в присъствена форма. При засечен случай на COVID в основно училище, класът учи дистанционно седем дни. В гимназиите неваксинираните контактни ученици учат седмица онлайн. Ваксинираните, дори и да са контактни, учат присъствено.

В Германия правилата зависят от провинцията, в която се прилагат. Маските обаче са задължителни за всички ученици, с изключение на междучасията и часовете по спорт. Обучението също е присъствено за всички. Учениците, които са ваксинирани или преболедували, се освобождават от тестове, които се правят поне два пъти седмично. Що се отнася до карантината, мерките са различни. В Северен Рейн - Вестфалия, неваксиниран ученик в пряк контакт с болен трябва да се изолира за 14 дни. В Берлин се карантинират само положителните случаи, техните близки приятели и ученикът, който седи до тях на чина. В Хамбург контактните ученици правят тест и ако той е отрицателен или ученикът е без симптоми 48 часа, тогава му е разрешено да се върне в клас.

Един милион и 400 000 ученици в Чехия започнаха новата учебна година след като училищата бяха затворени през пролетта на 2020 г. и между октомври същата година и април 2021 г. с малки изключения.

Последствията са, че около 50 000 ученици се сблъскаха със сериозни трудности с учебния материал. Властите организираха наваксващи часове. Проведе се и мащабна кампания за антигенни и PCR тестове в най-засегнатите от COVID области. На тях бяха подложени неваксинираните ученици. Учениците, които откажат тест, но не са ваксинирани или преболедували, трябва да са с маски в час и да спазват дистанция. Тестове се проведоха и в детските градини на 5- 6-годишни деца.

"Това е голямо облекчение, аз работя от вкъщи. Така е от седем месеца и когато имаш шестгодишно дете у дома прекарваш много работни часове с него и работиш вечерта", казва Романа Валентова, родител.

В Чехия е в сила извънредно положение заради коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път на българска сцена: Световноизвестният диригент Кристоф Ешенбах е в София
За първи път на българска сцена: Световноизвестният диригент Кристоф Ешенбах е в София
Възобновяват плановия прием и операциите в болниците
Възобновяват плановия прием и операциите в болниците