НОВИНИ

Консултациите за кабинет ще са два дни, Кирил Петков е номинацията за премиер (Обобщение)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:24, 03.12.2021
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Президентът Румен Радев обяви, че консултациите за правителство с политическите сили в 47-мото НС започват в понеделник. В парламента днес станаха ясни и няколко неизвестни около преговорите за правителство между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Кирил Петков ще е номинацията на ПП за премиер. Това потвърди самият той в кулоарите на парламента и обясни, че това е може би единственото вярно нещо в казаното и изписано по медиите през последните дни. Той повтори, че до момента никакви други имена на министри не са били обсъждани, а само политики.

Имаме толкова голямо сходство в политиките, че реално виждаме, че няма причина за какво да имаме разногласия. Създаването на една коалиция изглежда съвсем реално. Предложенията от всички политически партии са доста конструктивни.

Петков в кулоарите: Всички партии ще имат министри в правителството

Затова и Петков се надява коалиционното споразумение да бъде подписано съвсем скоро. Срещите му с лидерите на другите три преговарящи партии били ежедневни, а документът, който трябва да бъде одобрен от четирите партии, е 180 страници.

То това е и да покажем новата посока - първо се споразумяваме за политики, подписваме и след това започваме да говорим за имената. Защото имената трябва да са в следствие на политиките, а не обратното. Ние вярваме ,че една бъдеща коалиция ще бъде устойчива, ако всички партии в нея имат участници в това правителство, обясни Кирил Петков.

Кирил Петков не отговори дали настоящи служебни министри ще бъдат част от бъдещото правителство.

Следващата стъпка след като свършим с договора, всяка една от партиите ще предложи възможни имена. Тогава ще ги обсъдим заедно и накрая надявам се, моята надежда е следващата седмица да имаме кабинет.

Спряганият за външен министър Даниел Лорер от ПП не потвърди, че той ще оглави ведомството.

Знам, че е изключително интересно, нека още малко търпение и ще обявим всички кандидатури.

А за това доколко е вярна обявената от Румен Гечев в ефира на БНТ формула 8-4-3-2 за разпределение на министерските кресла между четирите партии, обясни:

Формулата е вярна само дотолкова колкото това, че ПП ще има значително повече министерства от останалите партии.

Нинова: Не е истина, че ще съм председател на НС на ротационен принцип

Все още се уточняват детайлите по споразумението, обяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Вчера се видяхме отново с колегата Петков и колегата Василев след обяд, разговаряхме по някои от спорните въпроси, имаме уговорка до неделя да изчистим всичко, в ход е подготовката на писмено коалиционно споразумение.

Нинова потвърди, че все още не е решено коя от четирите партии с колко министри ще участва в кабинета. Определи като слух тиражирана в медиите информация, че настоява да е вицепремиер.

Отказвам всеки ден да се обяснявам какво ще бъда и какво не.

Друго спрягано име за министерски пост - този на правосъдието, беше това на Христо Иванов. Пред БНТ обаче, той отрече това.

Аз няма да бъда министър на правосъдието. Нека да завършим целия процес преди да правим анонси.

Христо Иванов обясни ,че до момента от ДБ са разговаряли по бъдещото коалиционно споразумение единствено с ПП.

На този етап разговорите вървят добре ,но има доста работа още да се свърши преди изобщо да стигнем до завършена концепция за коалиционно споразумение и концепция как да изглежда МС.

Всичко зависи от бъдещия мандатоносител, а от ДБ гледаме да са полезни, каза още Иванов.

Христо Иванов: Трябва да продължат преговорите

От "Има такъв народ" също не се ангажираха със срокове.

Не мога да кажа колко скоро е подписването, зависи от продължаващите все още лидерски срещи. Смятам, че дадохме всичко, което имаме като експертиза от нашата парламентарна група и ИТН и показахме експертизата, в онлайн предаванията, на която сме способни. Смятам че беше достатъчно ефективно.

В обръщението си от парламентарната трибуна президентът подчерта, че според него българската дипломация трябва да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата, в което някои разчетоха знак какъв трябва да бъде бъдещият външен министър.

Пред медиите държавният глава обяви, че свиква консултации в понеделник. По-късно стана ясно, че те ще бъдат в понеделник и вторник.

Президентството обяви графика за консултациите за кабинет

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова планета с размерите на Марс
Откриха нова планета с размерите на Марс
Любо Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина за селекционер на жените
Любо Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина за селекционер на жените