НОВИНИ

Даниела Везиева: Бордът на директорите на ДКК уронва престижа на икономическото министерство

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:24, 03.12.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на трима от членовете на борда на директорите на Държавната консолидационна компания. Причината - тримата взеха решение новоназначеният изпълнителен директор Ваня Караганева да бъде освободена от длъжност, по думите на Везиева, без да са спазени необходимите процедури.

Прокуратурата се самосезира за евентуално извършени престъпления в ДКК

Междувременно Софийската градска прокуратура се самосезираа по медийни публикации за евентуални престъпления, извършени в компанията.

След уволненията в ДКК: Икономическият министър поиска оставки

Заседанието, на което е освободена Ваня Караганева, е свикано без да са уведомени всички членове на Съвета на директорите. Не е информиран и принципалът на Държавната консолидационна компания - Министерството на икономиката. Това е и една от причините за исканата оставка на трима от членовете, присъствали на заседанието.

"Считам, че тези действия уронват престижа на Министерството и ни дават ясен сигнал затова, че този съвет на директорите не иска да бъде променен моделът на управление на дружеството", заяви Даниела Везиева, служебен министър на икономиката.

Министърът на икономиката определи като неверни обвиненията за злоупотреби, които Съветът на директорите отправи срещу Ваня Караганева.

"Декларацията, която била подписала изпълнителната директорка, че към момента на назначаването си е била в трудови правоотношения, което категорично не е вярно. Както и изнесената информация, свързана с договора за адвокатски услуги, че е подписала такъв договор и че е нанесла щета", каза още Везиева.

Тримата членове на съвета на директорите отказаха коментар с уточнението, че първо трябва да се запознаят с мотивите на министър Везиева.

Агенцията по вписванията: Освобождаването на директора на ДКК е невалидно решение

Агенцията по вписванията е отказала да впише освобождаването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания. Мотивът - заседанието на Съвета на директорите, на което е освободена Караганева, е незаконосъобразно свикано, което прави решенията му невалидни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова планета с размерите на Марс
Откриха нова планета с размерите на Марс
Любо Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина за селекционер на жените
Любо Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина за селекционер на жените