НОВИНИ

Конфликтът между двете изпълнителни директорки на ДКК се задълбочава

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:33, 01.12.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Конфликтът между двете изпълнителни директорки на Държавната консолидационна компания се задълбочава. Днес пред медиите те тълкуваха едни и същи документи по различен начин, като си размениха задочни обвинения.

Според отстранената от ръководния пост Ваня Караганева тя е действала в защита на интересите на министерството и на държавата и остава на поста си.

Колегата ѝ Рая Каназирева твърди също, че е действала в защита на държавния интерес, като е гласувала за отстраняването на Караганева, защото тя е нарушила интересите на предприятието чрез подписването на договори, които е скрила.

Ваня Караганева: Заседанието на Съвета на директорите на ДКК е нелегитимно

Държавната консолидационна компания продължава да има двама изпълнителни директори - Ваня Караганева и Рая Каназирева. Това показва справка в търговски регистър.

Караганева обаче е отстранена с решение на трима от петимата общо членове на Съвета на директорите - самата тя и колегата ѝ Чавдар Христозов не са присъствали на свиканото извънредно заседание. Те твърдят, че не са канени, но другият изпълнителен директор отрича да е така.

"Аз входирам поканата, входящ номер и така нататък и от дружеството се изпраща, дали по някаква административна причина тя не е стигнала някъде или някъде е прибрана, това са съвсем други въпроси. Да свикаме отново, да обсъдим пак всичките точки, аз със сигурност ще гласувам по същия начин", заяви Рая Каназирева.

Каназирева покани медии в Държавната консолидационна компания, за да им покаже документите, които са подписани от колегата ѝ Ваня Караганева и чрез които се нанасят щети на предприятието.

"Те са подписани, не са входирани в дружеството, както обикновено се входират договори. И затова аз не съм се сдобила с подписаните договори на 17-и, в момента, в който видях, свикахме това извънредно заседание, а именно на 24 ноември", допълни Рая Каназирева.

Три са основните обвинения, заради които е отстранена Караганева. Че е избрала нов юридически представител за същата сума при разплатени пари досега, че е задължила ВМЗ Сопот да имат един официален представител и че е сключила споразумение с частна оръжейна фирма с материален интерес от 50 млн. лева.

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата, не знам вече кой да информирам. Честно казано видях, че може да се информира и Лаура Кьовеши, смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", каза още Рая Каназирева.

Ваня Караганева не застана пред камерата ни, но изпрати своя позиция до медиите. В нея се казва, че заседанието, на което е била отстранена, е в нарушение на закона и устава на компанията. Тя обяснява, че е подписала договор за юридически услуги с адвокатство дружество, защото досега за същото е плащано на търговско, което е в нарушение на закона.

Допълва, че не е сключвала извънсъдебна спогодба с оръжейна компания и че е избрала изключителни права за представител на продукцията на ВМЗ Сопот след допитване до държавното търговско дружество "Кинтекс". В позицията си Караганева казва, че се е ръководила единствено от интереса на държавата.

След уволненията в ДКК: Икономическият министър поиска оставки

В момента Министерството на икономиката прави проверка по случая. Икономическият министър Даниела Везиева се закани, че ако Ваня Караганева е отстранена неправомерно ще поиска оставката на останалите членове на Съвета на директорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 2000 са носителите на ХИВ у нас
Близо 2000 са носителите на ХИВ у нас
Интер надви Специя с Петко Христов, Болоня изненада Рома
Интер надви Специя с Петко Христов, Болоня изненада Рома