НОВИНИ

Какво дължи застрахователят на пострадалите при инцидента на АМ "Струма"?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:58, 01.12.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

След тежкия инцидент на магистрала "Струма", при който загинаха 45 души - какво дължи застрахователят на пострадалите.

Според експерти, ако се докаже, че състоянието на пътя е сред причините за инцидента, е напълно възможно застрахователят на автобуса да предяви финансови претенции към Агенция "Пътна инфраструктура".

Фаталният участък на "Струма" 20 години е в експлоатация без Акт 16

Все още не можем да разберем кой е застрахователят на автобуса. Според експерти обаче, близките на загиналите и пострадалите имат право да насочат претенциите си и към застрахователя или към Националното бюро "Зелена карта", което е в България.

Важно е обаче да приключи досъдебното производство и всички назначени експертизи. Те ще изяснят какви са причините за инцидента - дали човешка, техническа грешка или някакви проблеми с пътната инфраструктура.

Всеки автобус, който преминава през страната, има два вида застраховки - "Гражданска отговорност" и "Злополука на пътници". Пострадалите и близките на загиналите при инцидента имат право да потърсят обезщетение от застрахователя на автобуса или към Националното бюро "Зелена карта". По този начин те имат право на избор къде по-лесно ще насочат претенциите си.

"Има огромна разлика в нивата на обезщетения в Македония и в България. Ние като държава членка на Европейския съюз в един такъв случай общият размер на обезщетението стига 10 милиона 240 хиляди лева, докато в Македония нивата са около 600 хиляди евро", заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

Експертизите обаче ще трябва да докажат чия е вината за инцидента.

"Ако има вина и в пътната инфраструктура, тогава, когато застрахователите, било нашето бюро "Зелена карта", било македонският застраховател, плати обезщетението, ще може да регресира към нашия собственик на пътя, респективно това е Агенция "Пътна инфраструктура", допълни Владимир Тодоров.

Инцидентът на магистрала "Струма" се отличава с големия брой на жертвите. Според юристи, в случаи като този застраховките на съответните компании не могат да достигнат до лимит, който да обезщети всички лица.

"В тези случаи се привличат често като страни, които да отговарят също така на първо място, тези, които са строили пътя, проектанти, лица, които отговарят изобщо за построяването на този път - технически директори и т.н. И на следващо място лица, от които зависи поддръжката на този път. Така че в случая ще се стигне навярно точно до този тип отговорност с оглед на това, че има наистина много пострадали и че държавата в крайна сметка ще понесе своята отговорност или строителят на пътя, пак казвам солидарно със застрахователя, който е на настоящата фирма", каза още адвокатът Денислав Асенов.

В България има примери с пострадали при инциденти, които са потърсили обезщетение от стопанина на пътя. Но какво ще покажат експертизите за трагичния инцидент на АМ "Струма" предстои да стане ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът събира нови доказателства по делото за смъртта на Милен Цветков
Съдът събира нови доказателства по делото за смъртта на Милен Цветков
Каква е подготовката дни преди старта на 47-ото Народно събрание?
Каква е подготовката дни преди старта на 47-ото Народно събрание?