НОВИНИ

Над 90 процента от пациентите във ВМА са неваксинирани

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:48, 01.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Слушай новината

Над 90% от ковид пациентите във Военномедицинска академия са неваксинирани. Все по-често се случва да признават и че имат фалшив сертификат. Това заяви в специално интервю за БНТ началникът на болницата генерал Венцислав Мутафчийски. Според него Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас. За новия вариант, генерал Мутафчийски заяви, че положението е обезпокоително, но няма място за паника.

Към момента във ВМА са настанени над 160 пациенти с коронавирус, 71 от тях - интензивни. Няма нито едно свободно реанимационно легло.

"Ние имаме на едно 12-часово дежурство по двама лекари, две сестри и двама санитари, което значи, че, за да се разкрият две такива ковид клиники, трябва да закрием поне три клиники, да трансформираме, да пренасочим персонал", допълни ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Повечето пациенти във ВМА не са ваксинирани.

"Не е просто екзотично явление. Напротив. Над 90% от пациентите, които се лекуват във ВМА, са неваксинирани. Наскоро започнаха да излизат все повече такива пациенти, които в тежкото си състояние накрая решават да признаят, че са с фалшив сертификат, но влизат в статистиката, че са ваксинирани", добави ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Началникът на ВМА призова и хората с придружаващи заболявания да се ваксинират. Той заяви, че действията на щаба, който ръководеше, са били адекватни спрямо тогавашната картина. Колкото до влизане в политиката, бившият шеф на Националния оперативен щаб отбеляза, че няма подобни планове.

"Не ме е разочаровало нищо. Не се срамувам от нито едно мое действие в каквото и да било качество. Всъщност имам известни разочарования, че има толкова ниски нива на ваксинация. Това не говори добре за обществото ни", каза още ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В следващите две-три седмици ще има достатъчно информация и отговори на важни въпроси за Омикрон - дали се разпространява по-лесно, дали предизвиква по-тежко заболяване, дали заобикаля имунитета. Това прогнозира генерал Мутафчийски в "Денят започва".

"Както казва д-р Антъни Фаучи "Не може да съдим по трохите какъв хляб ще ни се падне". Защото e толкова оскъдна информацията, че е прибързано всяко едно мнение. В момента фирмите-производители трескаво работят по този вариант в лабораторни условия. Имаме по-слаба защита с ваксинацията и след преболедуване", заяви ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

Засега в България няма регистриран случай на Омикрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на футбола в Беларус и съпругата му са били депортирани от Чехия
Шефът на футбола в Беларус и съпругата му са били депортирани от Чехия
Обратно в клас: Колко от големите ученици се върнаха присъствено?
Обратно в клас: Колко от големите ученици се върнаха присъствено?