НОВИНИ

Нови правила за пристигащите в България

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:28, 01.12.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Нови правила за влизане в България. Отпада изискването за отрицателен PCR тест за ваксинирани и преболедували, пристигащи от държави в ЕС, които са в червената зона. Влизането на граждани от трети страни в червената зона обаче е забранено. А българските граждани, които идват от такива дестинации, ще бъдат карантинирани за 10 дни.

Йоанис Тукматис живее в Сандански. Често пътува до Гърция. Въпреки че е ваксиниран, за да се върне в България до вчера освен сертификат трябваше да покаже и отрицателен резултат от PCR тест, защото Гърция е в червената зона по разпространение на коронавирус.

"105 лв. плащах за PCR, за да ида на Гърция, това е грехота", казва Йоанис Тукматис.

От днес правилата са променени. За влизане у нас от европейски държави, които са в червената зона, се изисква сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.

"За мен е по-добре да облекчим мерките, за да може и хората да си отдъхнат", посочи Емил Радев.

"Малко са мерките, трябва още мерки да има. Тук в България е много свободно. В Гърция е много трудно", допълва Йоанис Тукматис.

Влизащите от червена зона без сертификат или отрицателен PCR тест ще бъдат карантинирани за 10 дни.

"За всички граждани извън ЕС или пристигащи извън ЕС и ЕИП, които се намират в червена зона, в това число Южна Африка и редица други африкански държави, изобщо е забранено да влизат у нас независимо дали имат сертификат, тест или каквото и да било", коментира д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Пристигащи от държави от оранжевата зона ще се допускат със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. В случай, че не притежават такъв ще бъдат карантинирани за 10 дни. Могат да се освободят от изолацията ако 3 дни след пристигането се сдобият с отрицателен бърз или PCR тест.

Здравният министър коментира, че страната ни е взела мерки за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон у нас.

"Ще има в Европа, ще има и у нас. Появата на този вид инфекции е изключително трудно да бъде ограничена. Ние не се намираме на изолиран остров и не бихме могли да забраним влизането и излизането от нашата страна. А дори и да бихме могли да го забраним, бидейки членки на ЕС, това най-вероятно не би предпазило страната ни от навлизане на новия вариант.

Правилата за пристигащите от зелена зона са като при оранжевата. Изисква се зелен сертификат или отрицателен тест. Който няма подлежи на 10-дневна карантина, която може да отпадне ако покаже отрицателен бърз или антигенен тест. Най-рано в средата на декември се очаква у нас да пристигнат флаконите от ваксината на "Пфайзер", с които може да се имунизират децата от 5 до 11 години, каза здравният министър.

Репортери: Альоша Шаламанов, Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Преодоляването на демографския проблем е сериозна отговорност
Радев: Преодоляването на демографския проблем е сериозна отговорност
ГЕРБ: ДКК и ББР се обслужват от една и съща кантора, свързана със "Сиела Норма"
ГЕРБ: ДКК и ББР се обслужват от една и съща кантора, свързана със "Сиела Норма"