НОВИНИ

Проф. Тодор Кантарджиев за децата с менингит: Това не застрашава живота

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 01.12.2021
7065
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Животът на децата с менингит не е застрашен. Това се случва и ежегодно сме имали такива случаи. Това заяви специално за "По света и у нас" проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси. Повод за неговия коментар е новината за огнището на менингит в столичната детска градина №37 "Вълшебство" в квартал "Павлово".

Във видео разговор проф. Кантарджиев е разговарял с обезпокоените родители, на които са дадени допълнителни разяснения. Той е обяснил, че в страните от Западна Европа има много повече случаи на менингити.

В Националния център за заразни и паразитни болести днес са изследвали около 40 материала на 8 работещи, контактували с инфектираното дете и на групата, които са били в контакт с това дете.

"Знаем кои са децата, които трябва два дни да взимат антибиотик, каквато е общо приетата световна практика", каза проф. Кантарджиев.

Днес Столичната РЗИ е организирала изследването на общо 250 деца от въпросната детска градина, както и техни братчета и сестричета, доведени от родителите. Резултатите ще бъдат готови до 48 часа.

Проф. Кантарджиев допълни, че е препоръчително ваксините срещу менингококов менингит и Варицела да бъдат включени в детския задължителен имунизационен календар.

Огнище на менингит в детска градина в София

16 деца и двама възрастни в столичната детска градина "Вълшебство" са с положителни проби за бактериален менингит.

В понеделник от Столичната РЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Разговора с проф. Тодор Кантарджиев може да гледате във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100% от жителите на ОАЕ са ваксинирани с първа доза
100% от жителите на ОАЕ са ваксинирани с първа доза
Най-малко четири жертви, включително полицай, при стрелба в Джорджия
Най-малко четири жертви, включително полицай, при стрелба в Джорджия