Каква е подготовката дни преди старта на 47-ото Народно събрание?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:52, 01.12.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Два дни преди старта на 47-то Народно събрание, трето за тази година.

Пролетта трябваше да се намери пространство за групата на "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България". В 47-ото Народно събрание намират място две нови парламентарни групи.

2 дни преди старта на 47-ото НС в парламента кипи трескава работа заради новите политически сили, които влизат в този парламент. Наложи се разместване на помещенията, в които се събират парламентарните групи.

Единствено ДПС и БСП запазват стаите на парламентарните си групи и след третите избори през тази година. А ДПС не са променяли помещенията си с години.

"Има такъв народ " ще заемат пространството от двете страни до трибунката за брифинги в Народното събрание.

Една от новите формации, влизащи за първи път в Народното събрание "Възраждане", заема стаите на ВМРО и НФСБ от времето на коалицията в кабинета "Борисов 3".

ГЕРБ за първи път от повече от десетилетие ще се събира в бившите стаи на БСП отпреди тази година и "Има такъв народ" в предишните два парламента.

Една от големите промени е, че за първи път от 12 години ГЕРБ-СДС отстъпват стаята си и от източното крило, в което досега се помещаваха, преминават в западното. Вече там ще имат стаи и отстъпват тези на сегашната първа политическа сила "Продължаваме промяната".

Предстартова подготовка: Парламентът очаква новите депутати (Снимки)

Няма изненади в разположението на депутатите по групи и в пленарната зала. Най-левият блок и най-вляво ще седнат депутатите на БСП, до тях ще са тези на ДПС. В Централния блок лявата половина ще е за "Продължаваме промяната", част от дясната за "Има такъв народ". Зад тях след пътеката ще са депутатите на "Възраждане". В третия десен блок в залата ще са ГЕРБ и "Демократична България"

Поискахме мнението на двете нови формации в парламента за това какъв език и диалог очакват от 47-ото Народно събрание. Първата сила отказа, отзоваха се от последната.

"Аз мисля, че не трябва да бъде крещящ, но трябва да бъде неотстъпчив", каза Николай Дренчев, депутат от "Възраждане".

"Това, разбира се, няма нужда да става с някаква агресия, напротив с твърда позиция и диалогичност", допълни Дренчев.

В петък тържественото заседание започва в 9.00 часа.

От 8.00 часа БНТ ще излъчва най-интересното около старта на новото Народно събрание във "47 парламент - Формулата на властта".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какво дължи застрахователят на пострадалите при инцидента на АМ "Струма"?
Какво дължи застрахователят на пострадалите при инцидента на АМ "Струма"?
ББР към ГЕРБ: Банката се управлява прозрачно
ББР към ГЕРБ: Банката се управлява прозрачно