НОВИНИ

Съдът събира нови доказателства по делото за смъртта на Милен Цветков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:59, 01.12.2021
5450
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков, ще продължи на 20 декември. Съдът реши да събира още нови доказателства и дори насрочи резервни дати за съдебни заседания през март догодина.

Новите доказателства са свързани със състава на специална паста и чай, които Кристиан Николов твърди, че е консумирал преди катастрофата. Оказа се, че въпросните паста и чай една българска фирма е поръчала като мостри през 2019 г., за да ги предостави в Агенцията по храните и да поиска одобрение за разпространение като хранителни добавки на нашия пазар. Когато двамата собственици на фирмата получават пратката от офис на куриерска компания са задържани. Започнало е разследване и са им повдигнати обвинения за държане на продукти, които съдържат забранени вещества.

"По-точно тетрахидроканабинол има в част от тези продукти. След което по делото са назначени съответните експертизи. Установено е, че има завишено съдържание на тетрахидроканабинол над допустимите 0,2%. И че нямат съответното разрешение", обясни Константин Симеонов, адвокат на Кристиан Николов.

По-късно разследването е прекратено, защото въпросните паста и чай се произвеждат официално в страна членка на ЕС. Внесени са по законовия ред и с това си действие собствениците на фирмата не са извършили престъпление. Самите мостри са конфискувани и дадени на Агенция "Митници" за унищожаване. Сега съдът пита митниците дали вече са ги унищожили, и ако не са, иска от тях да ги предоставят, за да се направи експертиза. Призован е на разпит и собственика на фирмата, която е реализирала този внос.

По законодателството ни се установява дали шофьор, причинил катастрофа, е приемал наркотици, а не в какво количество са те. Ако се окаже, че въпросните паста и чай съдържат канабис - тогава защитата ще пледира, че това е станало несъзнателно. Тогава ще се оборва тезата за умисъл. И съответно да се иска признаване на вина за по-лекото престъпление - причиняване на смърт по непредпазливост.

Снимки: БГНЕС

След като в кръвта на Кристиан Николов бяха открити още амфетамини и кокаин, тогава възниква въпросът какво значение има евентуалното доказване, че приемането на канабис е несъзнателно?

Това е другият тънък момент в делото. Вече свидетели, в това число приятелката на Кристиан и неговият брат, които са били на купона вечерта преди катастрофата, дадоха показания, че Николов е изпил един шот, след което се е почувствал зле. Вероятно ще пледират, че някой от присъстващите е поставил тези вещества именно в напитката. С експертиза това няма как да се докаже, защото нямаме остатъци, които да бъдат изследвани.

Дали съдът ще даде вяра на тези показания ще стане ясно в края на делото. Тогава съдебният състав ще трябва да каже дали има умисъл, заради приема на наркотици или става въпрос за непредпазливост.

Снимка: Архив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер надви Специя с Петко Христов, Болоня изненада Рома
Интер надви Специя с Петко Христов, Болоня изненада Рома
Какво дължи застрахователят на пострадалите при инцидента на АМ "Струма"?
Какво дължи застрахователят на пострадалите при инцидента на АМ "Струма"?