НОВИНИ

Първо заседание на 47-ото Народно събрание (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:13, 03.12.2021
Чете се за: 08:42 мин.
У нас
Слушай новината

Големи са очакванията на обществото към третия за тази година български парламент.

Първото заседание на 47-ото Народно събрание започна с тържествена церемония. В парламента този път има седем политически формации "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

С тържествено заседание беше открит 47-ият парламент

11 от депутатите са под 30 години, 15 са на 33 , а 7 са 20 годишни. Първия звънец би доайенът д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ", след което депутатите положиха клетва.

Други 15 са под 33. Разбира се, седем от депутатите, които са 20-годишни са в групата на проекта "Продължаваме промяната" - първа рожба на новия политически модел.

За първи път в рамките на година се формира трето Народно събрание.

47-ият парламент започна работа (Снимки)

Първото заседание на 47-ото Народно събрание беше открито от д-р Силви Кирилов. В обръщението си към депутатите председателстващият Парламента определи ситуацията в страната така: липса на доверие в институциите и политическата система. Изрази вяра, че политическата коректност ще възвърне доверието в държавността.

"Много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в състава на 47-ото Народно събрание. Аз вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели, идеали и очаквания", каза д-р Силви Кирилов, председателстващ Народното събрание.

Традицията беше спазена и след клетвата на депутатите, прозвучаха българския и химна на европейския съюз.

Радев към 47-ото НС: От вас зависи да затворите епохата на прехода

Надеждите към новия Парламент са огромни, а залогът съдбовен - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към новото Народно събрание.

"Да, нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза "не" на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво реформиство, социално управление. От него зависи да имаме правителство. От него зависи и самият живот на парламента. Зависи и съдбата на политическата ни система, което не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон. От него зависи и съдбата на хората, които очакват неотложни парламентарни решения за преодоляване на кризите", каза Румен Радев - президент на България.

Петков в кулоарите: Всички партии ще имат министри в правителството

В словото си Кирил Петков от "Продължаваме промяната" заяви, че е време да вложат смисъл в думата "народен представител".

"Наш дълг е да служим на българския народ - горд народ с велика история, намиращ се на най-красивото кътче на земята. Но за съжаление прекалено дълго време голяма част от народните представители преди нас не са си свършили добре работата и заради това България е изправена пред огромни предизвикателства. Това трябва да спре днес. Всички заедно да заявим - време е за нулева толерантност към корупцията. Време е за нулева търпимост към кражбите, време е за истинско правосъдие в България, където никой не се чувства безнаказан. Време е за всички нас да си свършим работата", посочи Кирил Петков - съпредседател на Демократична България.

От ГЕРБ-СДС виждат ролята си като опозиция на очертаващото се ляво-либерално мнозинство.

"Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали. Още отсега е ясно, че каквото и да е мнозинството в 47-ото Народно събрание, то няма да бъде плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси. Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението у нас - ние няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес и злоупотреба с думи като нулева корупция и почтеност", обясни Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС.

Председателят на ДПС призова за стабилизиране на политическия процес с диалог и за възстановяване на нормалността в политиката.

"47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. И ако нещо отличава 47-ото НС от предишните, то е безусловната отговорност, с което сме натоварени от избирателите: да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите", заяви Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

От БСП за България са готови с програма за действие в първите 100 дни, която е финансово разчетена. БСП влизат в парламента с 3 приоритета.

"Започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир. Превеждане на държавата и на българския народ през кризите с грижа за хората. И трето активна проевропейска външна политика", изброи Корнелия Нинова - председател на БСП.

От "Има такъв народ" смятат, че политическите сили трябва да намерят пътя една към друга и да се радват на различията си.

"Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата окраска. Политическата група на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, парламентът да работи през целия си мандат. Ние ще се стремим да следваме трите принципа за процъфтяване на човешкия живот и хората в България да бъдат спокойни", каза Любомир Каримански от "Има такъв народ"

За надеждите пред страната ни и за приоритетите за реформи - говори Христо Иванов от "Демократична България".

"Трябва да направим конституционна реформа и особено що се отнася до прокуратурата и до ВСС. Знаем го всички. Ние ще дадем своя принос за съставяне и излъчване на правителство. И ето аз заявявам, че няма да бъда министър. Мисля, че е добре, говорейки за надежди и промяна всички ние да си даваме сметка, че е добре да дадем път на нещо ново", категоричен бе Христо Иванов от "Демократична България".

Според партия "Възраждане" от днес тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното.

"И ние, които сме днес тук сме длъжни пред своя народ да изправим на крака нашата държава, която винаги е оцелявала досега. Въпреки, че т.нар. политическа класа успя да я доведе до унизително положение, в което нашата родина, разпъната между великите сили просто не може да си поеме дъх. Днес народът ни заслужава нови, решителни и откровени водачи", посочи Костадин Костадинов, "Възраждане".

След заявките е време за реални действия.

По темата работиха: Милена Кирова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина за селекционер на жените
Любо Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина за селекционер на жените
Никола Минчев е най-младият председател в историята на НС
Никола Минчев е най-младият председател в историята на НС