НОВИНИ

Изследваните контактни лица на починалото от менингит дете са здрави

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:43, 03.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В столицата няма огнища на менингит, а всички досега изследвани контактни на починалото дете - са здрави. Това каза за БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова и здравният консултант на общината - проф. Тодор Кантарджиев, са били отново в детска градина "Вълшебство", където е регистрирана заразата, за да уверят родителите, че място за притеснения няма.

Проф. Ива Христова: Няма други огнища на менингит

При всички контактни деца до момента е доказано здраво заразоносителство. Дори при положителните проби, в които са открити менингококи няма животозастрашаващи видове.

"Това здраво заразоносителство е много нормално при една-трета, дори една-втора от децата в тази възраст, особено които посещават детски заведения. Въпреки това, предвид скорошния случай с починалото дете, на всички тях беше препоръчан антибиотик", обясни проф. Ива Христова.

В момента се изчакват и пробите на останалите деца от всички 10 групи в детска градина "Вълшебство" в София. На днешната среща с родителите, проф. Кантарджиев ги е уверил, че място за притеснение няма и най-вероятно пробите ще са отрицателни. И да бъдат открити менингококи у някои у децата, това не е опасно, защото болестта рядко е животозастрашаваща, успокояват специалистите.

"Родителите да наблюдават активно децата си, при проява на болест, повишена температура, болки в гърлото, повръщане, болки в коремчето, то тогава активно трябва да се търси лекарска помощ", посочи д-р Любена Андонова, инфекционист.

"Единични случаи всъщност се стига до по-тежко протичане и изключително редки случаи имаме много бързо протичане и бърз екзитус", поясни проф. Ива Христова.

Тази година, освен случая с починалото преди седмица дете, има само още един регистриран случай на бактериален менингит. За 2020 година установените случаи също са два.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев с препоръка към НС: Да разгледа проектобюджета на служебния кабинет
Радев с препоръка към НС: Да разгледа проектобюджета на служебния кабинет
САЩ искат задължителен тест за COVID-19 за пристигащите със самолет
САЩ искат задължителен тест за COVID-19 за пристигащите със самолет