НОВИНИ

ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 14.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

С 20 гласа "за" Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. За избора бяха необходими 17 гласа.

ВСС избра Захарова с пълно единодушие, като трима от общо 25-те членове са напуснали, а двама отсъстваха от днешното заседание. Захарова днес получи и ключова подкрепа от главния прокурор, който заяви, че с нея начело ще спре натискът върху прокуратурата.

Галина Захарова е първата жена, която заема този пост и е първата кандидатура, издигната от колегите си във ВКС. Известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си, досега тя заемаше позицията зам.-председател на ВКС и ръководител на наказателната колегия.

Галина Захарова пред БНТ: Изборът ми е огромна стъпка напред в утвърждаване на самоуправлението на съдиите

Захарова получи подкрепа подкрепата на Пленума на съда, Лозан Панов, правосъдния министър, главния прокурор, професионалната среда и много неправителствени организации. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.

"Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза настоящият председател Лозан Панов.

Мандатът на Панов изтича през февруари.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че Галина Захарова е с безупречна репутация. Тъй като е номинирана от пленума на ВКС, не може да се поставя под съмнение съдийското самоуправление, смята Гешев.

"Със Захарова начело на ВКС могат да спрат и опитите за политическо влияние върху съдебната система. Всички колеги казват, че е безупречен професионалист и добър човек", допълни главният прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайбе Юсеин надви Биляна Дудова в шампионския дуел
Тайбе Юсеин надви Биляна Дудова в шампионския дуел
Напрежение в комплекс за социални услуги в Пловдив - прехвърлят го на частна фирма
Напрежение в комплекс за социални услуги в Пловдив - прехвърлят го на частна фирма