Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Не се предвижда включването на допълнителни обекти, за които да се изисква зелен сертифат

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:17, 14.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Здравният министър Асена Сербезова заяви в парламента, че процентът на интензивните легла, които са заети се подава като данни всеки ден от РЗИ. В момента се изпробва как работи новият модел, представен от кабинета.

"Тази карта е динамична, тъй като в момента, в който се освобождават легла, съответната област минава от една зона и в друга. Т.е. винаги го е имало този регионален подход. Това, което и вчера обясни министър-председателят за клъстърите - да ви обясня защо са 6. Защото не бива поради това, че в една определена община или по-малка област има недостиг на легла, но те могат да използват леглата на друга област, да има по-стриктни мерки. Направихме срещи с директори на болници и директори на РЗИ-та дали има възможност този капацитет да бъде увлечен. Основният проблем не е толкова дали има легла, а какви са тези легла и също наличието на медицински персонал", каза министър Сербезова.

Национален план за справяне с COVID-19

ОТ ГЕРБ атакуваха, че този модел е изготвен от хора, които никога не са влизали в болница.

"Разлиствайки плана, прави впечатление, че той е наукообразен с липса на всякакви практични възможности за действие по време на тази ковид вълна. Гледайки експертите, които го защитават, разбирам, че той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с болни пациенти от COVID-19. В него се говори за клъстери или кластери, целият план е функция на интензивните легла. Това е много измамно, защото той казва, че държавата ще се затвори при 80% капацитет на заетост на интензивните легла", смята Костадин Ангелов.

Що се отнася до мерките министър Сербезова повтори, че те у нас са едни от най-либералните. На този етап не се предвижда за нови обекти в страната да се изисква зелен сертификат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Петков: Отнет е достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров
Премиерът Петков: Отнет е достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров
Посолството на САЩ: Не сме повдигали въпроси за "македонско малцинство" пред София
Посолството на САЩ: Не сме повдигали въпроси за "македонско малцинство" пред София