НОВИНИ

ВСС избира председател на Върховния касационен съд

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:00, 14.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет избира днес председател на Върховния касационен съд.

Кандидатът за поста е един - заместник-председателят на ВКС Галина Захарова. Тя е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Към момента е зам.-председател на съда и ръководител на наказателната колегия.

"Няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде да кажа така жълт оттенък", каза на влизане на заседанието главният прокурор Иван Гешев.

Галина Захарова получи подкрепа от Лозан Панов и от правосъдния министър:

"Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза Лозан Панов, председател на ВКС.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев също подкрепи кандидатурата на Захарова, като подчерта, че тя безупречна репутация. Тъй като е номинирана от пленума на ВКС, не може да се поставя под съмнение съдийското самоуправление, смята Гешев. Призова съдиите да я подкрепят.

"Със Захарова начело на ВКС могат да спрат и опитите за политическо влияние върху съдебната система. Всички колеги казват, че е безупречен професионалист и добър човек", допълни главният прокурор.

И Боян Магдалинчев подкрепя кандидатурата на Галина Захарова. Впечатлен е от професионалните и етичните ѝ качества и за него тя е най-подходящият кандидат за председател на ВКС.

Галина Захарова получи подкрепата на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.

Снимки: БГНЕС

Членовете на съдийската колегия във ВСС и правосъдният министър не се възползваха от правото да издигнат кандидатури.

За да бъде избрана Захарова, трябва да получи подкрепата на минимум 17 членове. Висшият съдебен съвет в момента заседава в намален състав от 22-ма членове, тъй като трима - един от прокурорската колегия и двама от съдийската подадоха оставки и техните места не са попълнени. Има и двама отсъстващи - един в отпуск и един по болест.

Мандатът на Лозан Панов изтича през февруари.

Преди началото на заседанието главният прокурор Иван Гешев коментира също поисканата му от управляващите оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама са задържани за кражба на картина от сградата на учителския синдикат
Двама са задържани за кражба на картина от сградата на учителския синдикат
Цветан Соколов и Динамо (Москва) с успех над Зираатбанк и Мартин Атанасов в Шампионската лига
Цветан Соколов и Динамо (Москва) с успех над Зираатбанк и Мартин Атанасов в Шампионската лига