НОВИНИ

ПРБ: Трибуната на парламента се използва за грубо посегателство над върховенството на правото

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 14.01.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент". Това се казва в официална позиция на Прокуратурата по повод декларация на управляващите с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев, която беше прочете в парламента в началото на днешното пленарно заседание.

"Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се казва още в позицията на прокуратурата.

Ръководството на Прокуратурата на Република България смята, че представената декларация има изцяло политически характер.

Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани, допълват от обвинението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продадоха страница от комикс за Спайдърмен за 3,36 млн. долара
Продадоха страница от комикс за Спайдърмен за 3,36 млн. долара
Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента
Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента