НОВИНИ

Пенсионер твърди, че има грешка в преизчислените пенсии на НОИ

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
08:12, 14.01.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли грешка в преизчисленията на пенсиите. Според пенсионера Иван Станчев отговорът е "Да".

След като стана ясно, че последното преизчисление на пенсиите остави значима част от пенсионерите без увеличение, Министерството на труда и социалната политика се зае с компенсаторен механизъм, който приравни пенсиите с тези получавани през декември миналата година.

Според Иван Стойчев, който се е заел да провери изчисленията, направени от НОИ обаче, грешката е много по-голяма.

Не съм съгласен, че 2019 г. трябва да бъде изключена, защото тогава пак имаме увеличение на пенсиите, индексиране. На отпуснатата пенсия от 1.2% Тя не е оставена на 1.2%.

Социалният министър прогнозира увеличение на пенсиите с 6.1% от юли

Иван Станчев онагледява изчисленията си с графика. В нея произволен работник от 2015 г. с коефициент 1.2 има постоянен тренд на увеличаване със съответните индексации.

2019 г. пенсията не е изчислена само с 1.2%, а с 5.7% увеличение на пенсията от 2018 г.

Тогава НОИ взима по-благоприятния размер на пенсията между две формули. Една, при която е по коефициент 1.2% или втора с фиксиран процент от 5.7%.

Червената графика е грешката на НОИ. Ясно се вижда, че разликата между синия и зелената линия е 12.5%, а разликата между синята и червената линия е 9.5%, обяснява Иван Станчев.

Зелената линия отразява увеличението от средно 12.5%, но според изчисленията му, те се получават предимно от хора пенсионирали се през последните 2 години.

Пенсионерите след 2019 г. само те получават 12.5%. Това ли беше целта на законодателя, да актуализират съвременните пенсии или да осъвременят пенсиите преди 2019 г. Пенсиите преди 2019 г. заради погрешното тълкуване на експертите на НОИ се движи по червената линия, ... както постоянно се оплакват гражданите, смята Иван Станчев.

Ако НОИ греши, каква трябва да бъде корекцията?

Първо, през 2019 г. пенсиите е трябвало да бъдат изчислени само с 1.2 подобно на 2017 г. Второ, през 2019 година пенсиите са актуализирани с процент, по-малък от 2,2875. Тогава 1.35 процента, коефициент, използван при последното преизчисление, би погълнал 1.2%.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности
Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности
След седмица преговори: Русия и САЩ остават на различни позиции за Украйна
След седмица преговори: Русия и САЩ остават на различни позиции за Украйна