НОВИНИ

Съдът блокира инициативата на Байдън за задължителна ваксинация на служители в големите компании

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:12, 14.01.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Върховният съд на САЩ блокира инициативата на президента Джо Байдън за задължителна ваксинация на служителите в големите компании. Той изрази разочарование от решението.

Съдът обаче остави задължителната имунизация за здравните работници и за заетите в бюджетната сфера.

Междувременно армията се включва в борбата с Омикрон. Военни са разпределени в шест щата, в които положението с коронавируса е особено тежко.

В Европа - здравният министър на Франция е с положителен тест, докато страната се опитва да се справи с безпрецедентния ръст на заболели.

В Испания наредиха четвърта доза за уязвимите групи - възрастни и с хронични заболявания. Тя може да се постави пет месеца след третата игла. Подсилваща доза се препоръчва и на лицата над 18 години. Над 90% от населението на Испания е със завършен стандартен ваксинационен курс.

В германския град Дрезден избраха нестандартна форма на протест срещу ковид мерките. В провинция Саксония, чиято столица е градът, събиранията на групи от над 10 души са забранени. През социалните мрежи обаче се организират по над 100 души за т.нар. "безцелни разходки".

"Има много хора тази вечер по улиците на града. Движат се на групи - по 100 - 150 души. В момента, в който ни видят се разделят и след 15 на минути се появяват на друго място. Образно казано, играем на "котка и мишка". На този площад успяхме да задържим няколко души, сега проверяваме документите им, за да можем да започна наказателна процедура.", заяви Томас Гайтнър, говорител на полицията в Дрезден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имало ли е още партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на строгите мерки
Имало ли е още партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на строгите мерки
Избират председател на ВКС - гледайте на живо по БНТ3 и на BNTNEWS.BG
Избират председател на ВКС - гледайте на живо по БНТ3 и на BNTNEWS.BG