НОВИНИ

Социалният министър прогнозира увеличение на пенсиите с 6.1% от юли

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:41, 13.01.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсиите да се увеличат с 6,1% от юли тази година, това са очакванията на социалния министър Георги Гьоков. Той отговаря на депутатски въпроси в парламента, заради проблемите с преизчисляването на пенсиите и това, че част от възрастните хора през януари получиха по-ниски доходи в сравнение с декември.

Всички пенсионери, които са получили по-ниски пенсии през януари, ще бъдат компенсирани още през февруари. Това заяви в парламента социалният министър Георги Гьоков. Увери, че до юни пенсионерите ще получават пенсии равни на декемврийските. Заделени са 750 млн. лв. за компенсациите от 60 лева за следващите 6 месеца.

Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември

"Всички пенсионери трябва да са наясно, че пенсиите им плюс добавките през месец декември ще бъдат през месец януари, февруари. До юни месец ще бъдат равни на декемврийските", заяви Гьоков.

Социалният министър обяви също, че се предвижда увеличение на всички пенсии с около 6,1% от 1 юли.

"Да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило с 50% от нарастването на инфлацията през предходната година плюс 50% от нарастването на средноосигурителния доход. Това по груби изчисления, казвам съвсем груби, защото вече внимавам като споменавам цифри в аванс - 6,1%. Но това само при условие, че няма друго решение за пенсионната система", обясни министърът.

Гьоков обясни, че в коалиционното споразумение е записано, че за следващите 6 месеца трябва да бъде направен анализ на пенсионната система.

Целта на правителството е да няма по-ниски пенсии при премахване на ковид добавката. Според социалния министър въпросът трябва да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изоставено бебе беше открито в кутия при минус 20 градуса и оцеля
Изоставено бебе беше открито в кутия при минус 20 градуса и оцеля
Готови ли са болниците в Пловдив за свободни ковид зони?
Готови ли са болниците в Пловдив за свободни ковид зони?