НОВИНИ

Готови ли са болниците в Пловдив за свободни ковид зони?

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 13.01.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

В каква готовност е Пловдив за работа на денонощни ковид центрове, каквито държавата предлага. В общинската болница "Свети Мина" в Пловдив са готови да разкрият такава денонощна ковид зона при осигурено от държавата финансиране.

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

От болницата приемат идеята на здравните власти срещу месечно финансиране от 30 000 лева да разкрият денонощен ковид център. Със сегашното намаляване на плановите дейности това е възможно и с наличния персонал.

"За тази сума можем да осигурим на прима виста един екип от лекар, сестра и санитар, които да покриват часовете извън работно време", заяви проф. Петър Петров, управител на МБАЛ "Св. Мина".

Заради по-лекото за момента протичане на заболели с Омикрон, ковид отделението в болницата е почти празно, но разходите за поддръжката му остават големи. От 35 ковид легла, заетите са 5.

"Ако продължим с такъв темп от 5 - 6 пациенти на ден да имаме, наистина ние не можем да си покрием разходите по поддръжката на ковид отделението, което имаме", допълни проф. Петър Петров.

Рентгенът в болницата е на 24-часов режим, само педиатър няма, защото детското отделение е в реконструкция и в момента за него се набира нов екип. Не така стои въпросът обаче в ДКЦ 1, където е една от четирите ковид зони в Пловдив. За да минат в денонощен режим, там ще трябва да назначат нови лекари, сестри, клиничен и рентгенов лаборант, както и клиничен и рентгенов лекар.

"При нас лекарите са на два, на 4, на 6 часа допълнително. Те работят или в друго лечебно заведение като болници, или в самите ДКЦ-та", добави д-р Евелина Славкова, управител на ДКЦ 1.

"Както при лекарите, така и при сестрите, са на два договора и на повече работят и трудно поддържаме. Прибягваме и до пенсионери, трудно се намират сестри", каза още Екатерина Кънчева, главна сестра в ДКЦ 1.

Заради недостиг на персонал в ковид зоната и ваксинационния кабинет няма специално назначени медици, а всеки от екипа на ДКЦ дежури по график там.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалният министър прогнозира увеличение на пенсиите с 6.1% от юли
Социалният министър прогнозира увеличение на пенсиите с 6.1% от юли
Левски обяви престижна контрола с Динамо (Киев)
Левски обяви престижна контрола с Динамо (Киев)