НОВИНИ

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Бургас?

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 13.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Масови проверки в търговските обекти и заведенията в Бургас и затягане на контрола. Причината - резкият скок на заболеваемостта от коронавирус. Регионът вече е в тъмночервената ковид зона с над 1000 заразени на 100 000 души.

Освен за носене на маски, служителите на полицията и РЗИ проверяват в даден търговски обект или заведение дали клиентът, който е представил зелен сертификат, реално е неговият притежател.

В някои случаи хора използват документът за имунизация на свои близки, за да влязат в мола. Ако това обаче се установи от органите на реда, се квалифицира като документно престъпление.

Стремглавото покачване на броя на болните в Бургас обедини противоепидемичния щаб в мнението, че са нужни засилени проверки.

"Трябва наистина проверките да бъдат изключително масирани. Да се спазват всички мерки, които са въведени досега и зеленият сертификат, защото моите лични наблюдения са, че се проверява само сертификатът, без да се сверява той чий е", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Екип на БНТ влезе заедно със служители на полицията, РЗИ и общината в една от големите търговски вериги за строителни материали в Бургас. Инспекторите спират клиенти в магазина. Проверяват им личните карти, дали данните отговарят на тези, записани в зеления сертификат".

Клиентите не са изненадани от проверките.

"Аз съм "за" това. Няма никакъв проблем. Така трябва. Иначе никога няма да се оправим с тази пандемия", смята един от клиентите.

Нарушения днес в Бургас не са констатирани. Управителите на търговски обекти обаче не виждат смисъл да се проверява за сертификати на входа.

"Нашата проверка трябва да отпадне, защото ние сме търговци, не сме полиция, не сме контролни органи, защото могат да ми покажат какъвто си искат сертификат. Аз като не мога да проверя дали това е човекът отсреща", обясни Владимир Симеонов, регионален началник на търговската верига.

На този фон почти 90% от ковид леглата в областта са заети. Красимир Крумов разбира нуждата от спазване на мерките добре - той идва под прозорците на ковид отделението, за да се увери, че неговият приятел е добре.

"С каквото можем, помагаме. Ваксинирани са, но все пак повтори, не е от неваксинираните. И аз съм ваксиниран", обясни Красимир.

От утре се спират плановият прием и плановите операции в болниците в Бургас.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обяви престижна контрола с Динамо (Киев)
Левски обяви престижна контрола с Динамо (Киев)
Александра Фейгин се класира за волната програма на Европейското по фигурно пързаляне
Александра Фейгин се класира за волната програма на Европейското по фигурно пързаляне