Делян Добрев, ГЕРБ: Следващият председател на КЕВР трябва да бъде доказано честен човек

от БНТ
07:46, 14.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката, но и комисията, която създадоха управляващите преди един месец, в която трябваше да се родят законодателни промени, не е направила нито едно заседание". Това коментира Делян Добрев от ГЕРБ в студиото на "Денят започва".

Според него е голям шансът КЕВР да стане по-малко професионален орган, тъй като е доказал, че е независим орган и е създал спокойствие в последните 7 - 8 години в сектор енергетика. Добрев подчерта, че това спокойствие го няма през последните 6 - 7 месеца, защото това не зависи от КЕВР, а от правителството.

"Тази криза на цените в цяла Европа беше посрещната с компенсаторни механизми, такива каквито в България няма. Тоест, регулаторът няма как да реши проблема, а това трябва да се направи от правителството, а то не го прави", добави Добрев.

Аз харесвам много Иван Иванов, бих го предложил за втори мандат, но според мен той не иска, обясни депутатът от ГЕРБ.

Профилът на следващия председател трябва да бъде експерт, доказано честен човек, който няма да се поддаде на натиск от страна на правителството. Защо този регулатор трябва да е независим? Защото ако не е независим, правителството ще му разпорежда да намали цената на тока. Но с мораториума, всяко едно такова действие, което не е подчинено на пазарната логика и на правилата на регулатора, ние го плащаме с лихвите, коментира от Делян Добрев.

Радослав Рибарски, ПП: Мораториумът е непопулярна мярка, но е необходимото зло

Според него в периода на мораториума върху цената на тока - от 1 януари до 1 април, ще се трупа недовзет приход от страна на електроразпределителните предприятия, тоест те ще харчат повече пари.

За да могат да похарчат повече пари, те трябва да ги вземат от заеми. Заемите банките ги дават срещу лихви. И заемът заедно с лихвата трябва да бъде признат от регулатора на 1 април и включен в цените. Тоест отлагането на мораториума от 1 април ние ще го платим с лихвите, обясни Добрев.

Той заяви, че за декември нито една фирма и нито един потребител не е получил и един лев компенсация.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за компенсации за тока на бизнеса

"Най-големият проблем, че някои предприятия затварят, е че тези високи цени, рефлектират и върху крайните цени. Това увеличение на тока, няма да го плати бизнеса, а накрая ще го платят хората", каза още Добрев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След седмица преговори: Русия и САЩ остават на различни позиции за Украйна
След седмица преговори: Русия и САЩ остават на различни позиции за Украйна
Д-р Брънзалов, БЛС: Голяма част от населението буквално изтезава здравната ни система
Д-р Брънзалов, БЛС: Голяма част от населението буквално изтезава здравната ни система