НОВИНИ

Посолството на САЩ: Не сме повдигали въпроси за "македонско малцинство" пред София

Александър Марков
от Александър Марков
12:03, 14.01.2022
Чете се за: 01:30 мин.
Балкани
Слушай новината

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми. Това заявиха за "По света и у нас" в писмен отговор от Посолството на САЩ в София.

Повод е материал със зам.-държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" у нас.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани."

БНТ разполага със скрип на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар.

Той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се предвижда включването на допълнителни обекти, за които да се изисква зелен сертифат
Не се предвижда включването на допълнителни обекти, за които да се изисква зелен сертифат
Илиана Раева се срещна със спортния министър Радостин Василев
Илиана Раева се срещна със спортния министър Радостин Василев