Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Защо два бъбрека, дарени за трансплантация, са изхвърлени?

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 14.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Хиляди българи чакат трансплантация на органи, за да живеят. Донорските ситуации у нас са малко, а оказва се, когато се случат, те не могат да бъдат реализирани.

От началото на годината в България е имало две донорски ситуации, като само едната е реализирана частично, при другата органите са били транспортирани до Румъния и след това изхвърлени.

Георги Пеев от Хасково е единственият българин с два трансплантирани органа, именно той е сигнализирал за случая.

"От две донорски ситуации имаме трансплантиран само един черен дроб. При втората трансплантация не можаха да бъдат реализирани. При първата всички органи заминаха за Румъния, с която имаме споразумение за даряване на органи, ако няма подходящи реципиенти. При втората донорска ситуация, за съжаление, двата бъбрека буквално са отишли в коша. Румънската държава не е поискала двата бъбрека, защото са били много дълго експлантирани", съобщи Пеев.

Два бъбрека, годни за трансплантация, заминаха в коша за боклук, заяви и Тодор Мангъров, член на комисията на пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бъбреци.

"От няколко години комисиите, които заседават в болниците за трансплантация на бъбреци, викат представители на пациентски организации, които участват в комисията по обсъждане. На последната комисия аз бях повикан като представител на пациентска организация. По време на заседанието бяха извикани шестима пациенти, на които им беше необходима такава трансплантация. Двата бъбрека бяха предоставени на Александровска болница и на заседанието се установи, че петима от пациентите отпадат по медицински причини, а шестият, преценявайки риска, се е отказал", обясни Мангъров.

Проблемът е там, че двама от пациентите не е трябвало да бъдат викани на тази комисия, нито е трябвало да са включени в списъка на чакащите трансплантация. Въпросният списък не е актуализиран, каза още Тодор Мангъров.

Той не обвинява нито лекарите, нито комисията, които, по думите му, работят професионално, но подчертава, че има нещо сбъркано в системата и случващото се не е редно.

Пътят на трансплантациите е изключително дълъг и сложен, допълни Георги Пеев.

От Университетската болница "Св. Марина" в Пловдив, където е и началото на донорската ситуация, тя възниква на 11 януари, свиква се мултидисциплинарен екип от медици под ръководството на проф. Илиян Платиканов и цялата операция по експлантирането на органите е извършено безупречно. След това органите са транспортирани за София и са преразпределени към Александровска болница и ВМА.

От болницата отказаха техен представител да застане пред камера.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в комплекс за социални услуги в Пловдив - прехвърлят го на частна фирма
Напрежение в комплекс за социални услуги в Пловдив - прехвърлят го на частна фирма
Кирил Петков е разговарял с представители на "Възраждане"
Кирил Петков е разговарял с представители на "Възраждане"