НОВИНИ

Четвърта доза заради Омикрон в Испания, протести в Германия

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:03, 14.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Рекорден брой новозаболели от Омикрон има в Сърбия. Франция премахва забраната за пътуващи с цел туризъм от Великобритания, въпреки увеличаващия се брой случаи. В много държави, сред които Нидерландия и Португалия, мерките се облекчават. В САЩ Върховният съд блокира инициативата на президента Джо Байдън за задължителна ваксинация на служителите в големите бизнес компании.

Сърбия отбеляза рекорд по заразени с COVID-19

Повече от 13 700 са случаите на COVID-19 за денонощие в Сърбия - това най-големият брой новозаразени от началото на пандемията. Смъртните случаи са 19. Броят на новите случаи в Гърция е над 20 хиляди, в процентно отношение това са малко над 6% от направените тестове. Страната удължи строгите мерки с още седмица.

Над 20 000 новозаразени за ден в Гърция

Франция се бори с поредната Ковид вълна, но се опита да спаси зимния туристически сезон. От днес пристигащите от Великобритания с цел туризъм няма да бъдат карантинирани. В рамките на 24 часа след влизане на френска територия трябва да си направят тест.

В Испания наредиха четвърта доза за уязвимите групи - възрастни и с хронични заболявания. Тя може да се постави пет месеца след третата игла. Подсилваща доза се препоръчва и на лицата над 18 години. Над 90% от населението на Испания е със завършен стандартен ваксинационен курс.

В германския град Дрезден избраха нестандартна форма на протест срещу Ковид мерките. В провинция Саксония, чиято столица е градът, събиранията на групи от над 10 души са забранени. През социалните мрежи обаче се организират по над 100 души за така наречените "безцелни разходки".

"Има много хора тази вечер по улиците на града. Движат се на групи по 100-150 души. В момента, в който ни видят, се разделят и след 15 минути се появяват на друго място. Образно казано играем на "котка и мишка". На този площад успяхме да задържим няколко души, сега проверяваме документите им, за да можем да започнем наказателна процедура", заяви Томас Гайтнър, говорител на полицията в Дрезден.

Само за една нощ полицията в Дрезден е регистрирала 45 случая на нарушаване на Ковид правилата. Върховният съд на САЩ блокира инициативата на президента Джо Байдън за задължителна ваксинация на служителите в големите компании. Магистратите оставиха задължителната имунизация за здравните работници и за заетите в бюджетната сфера.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галина Захарова пред БНТ: Изборът ми е огромна стъпка напред в утвърждаване на самоуправлението на съдиите
Галина Захарова пред БНТ: Изборът ми е огромна стъпка напред в утвърждаване на самоуправлението на съдиите
"Гласът на Америка" коригира статията с т.нар. "македонско малцинство"
"Гласът на Америка" коригира статията с т.нар. "македонско малцинство"