НОВИНИ

Богатите са още по-богати и след пандемията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:52, 17.01.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Оказва се, че пандемията е удвоила състоянието на 10-те най-богати жители на планетата, констатира доклад на благотворителната организация Оксфам. Документът посочва обаче, че бедността в световен мащаб се увеличава.

"Има нещо сбъркано в нашата икономическа система", отбеляза шефът на Оксфам във Великобритания Дани Срискан-Дараджа по повод констатациите в доклада "Неравенството убива".

Той беше публикуван за втори път без обичайните партита и работни панели в луксозния швейцарски курорт. Онлайн дискусиите в Давос тази седмица включват вероятното развитие на пандемията, справедливото разпределение на ваксините и енергийния преход.

"Историята показва, че конфронтацията не решава проблеми, а предизвиква единствено катастрофални последици. Протекционизмът и унилатерализмът не могат да защитят никого, а в крайна сметка нарушават интересите на другите, както и собствените интереси на тези, които ги прилагат", каза президентът на Китай Си Дзинпин.

Оксфам констатира, че общото състояние на 10-те най-богати е нараснало от 700 милиарда до трилион и половина долара между март 2020 и ноември миналата година.

В същото време Илон Мъск е забогатял с 1000 процента, докато Бил Гейтс - едва с 30.

Според Оксфам пандемията е създавала по един нов милиардер почти всеки ден, докато положението на 99 на сто от световното население се е влошило заради локдауни и икономически спадове.

Така още 160 милиона жители на планетата са се оказали с под 5,5 долара на ден. Оксфам призовава за по-справедливи данъчни режими за капитала и богатството, като приходите отиват за качествено универсално здравно обслужване и социална защита на всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишен юбилей
Ансамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишен юбилей
Шефът на тотото: Решението да ме освободят е политическо
Шефът на тотото: Решението да ме освободят е политическо