НОВИНИ

Внесоха в МОН искането за удължаване на междусрочната ваканция

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:50, 17.01.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Да се удължи междусрочната ваканция - такова искане внесоха в Министерството на образованието и науката директори от двете сдружения в просветата. Целта - да могат да оздравеят карантинираните в момента учители и ученици, да се пречупи пика на Омикрон и да се успокои системата.

Едното от сдруженията на директорите предлага датите 28 януари- 2 февруари, другото пък 31 януари - 4 февруари. При този случай ученици и учители ще почиват заедно със съботите и наделите цели девет дни.

В момента обявената от просветното министерство междусрочна ваканция е само един ден - 1 февруари.

Директорите предлагат тя да стане съответно 4 или 5 учебни дни.

Според предложението на председателя на Съюза на работодателите в народната просвета Диян Стаматов ваканцията трябва да е от 28 януари до 2 февруари.

Тук учебните дни са 4 като общо дните на ваканцията са 6.

При другото предложение на председателя на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров ваканцията трябва да е от 31 януари до 4 февруари. Тук учебните дни са 5, а заедно със съботите и неделите учениците ще почиват девет дни. Независимо от различните предложения целта е обща.

"Смисълът на това искане е заради много сложната ситуация, в която сме, очакванията пика на Омикрон да бъдат долу-горе в края на месец януари и третата причина е, че това би успокоило за седмица отдалечаване на всички ученици и учители от училищната среда", каза Диян Стаматов.

"Целта е да намалим пика на вълната и най-вече учителите да вземат да пооздравеят, защото във всички училища ни се оплакват, че имат много болни учители, включително и при нас, ние се чудим. Просто няма. Учителката на втори клас е болна, не можем да ѝ намерим заместник и втори няма да учат", каза Асен Александров.

Директорите са изпратили исканията до просветното министерство. Днес и от Синдикат "Образование " към КТ "Подкрепа" също призоваха за ваканцията между 31 януари и 4 февруари.

Самият министър каза в събота в ефира на БНТ също, че има нужда от ваканция.

"Единственото колебание, което имам, но това трябва да го обсъдим със социалните партньори, е дали да не дадем в един момент малко ваканция, истинска ваканция, за да могат да си починат и учениците, и учителите от трудния период, в който са в момента. Но това не е решено, в момента си вървим по график", каза министърът на образованието Николай Денков.

Към днешния ден решение за удължаване на междусрочната ваканция няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционният съвет обсъди съдебната реформа и антикорупционното законодателство
Коалиционният съвет обсъди съдебната реформа и антикорупционното законодателство
Новак във Висшата лига иска да привлече Ериксен
Новак във Висшата лига иска да привлече Ериксен