НОВИНИ

Какви са приоритетите на новия министър на културата?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
22:34, 17.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Достъпът до култура ще е основният приоритет за новия министър на културата Атанас Атанaсов, стана ясно на пресконференция, на която той представи своя екип.

Министър Атанас Атанасов очерта проблемите в сектора като посочи, че ковид и отношението към творческите професии са основните предизвикателства.

"Контекстът, за съжаление, в момента е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите процеси, професии, ковид кризата. Всички трябва да бъдем ангажирани с тези процеси, за да успеем да върнем българската култура там, където ѝ е мястото", обясни Атанасов.

Затова той ще насочи усилията си към три основни приоритета: достъп до култура, качествен културен обмен и използване на богатото културно наследство.

Екипът на младия министър е съставен от специалисти с дългогодишен опит.

Зам.-министър Весела Бондакова работи и при служебния министър Велислав Минеков. Има опит в частния и неправителствения сектор. Тя ще отговаря за сценичните изкуства, авторското право и училищата по изкуства, Фонд "13 века България" и Националния дворец на културата.

С 25-годишен опит и студент в първия випуск на специалност "Културология" на СУ е зам.-министър Юрий Вълковски. Работил е в частния и неправителствения сектор. Университетски преподавател, участвал в написването на Стратегията за развитие на културата в София.

Той ще поеме ресорите нематериално културно наследство, международни и регионални дейности, библиотеки, читалища, филмова индустрия и любителско творчество.

Ще работи и за задълбочаване на културните връзки с Република Северна Македония.

"Едното е общ културен календар с Р Северна Македония. Другото, което ще се стремим, е максимално много да стимулираме творческия обмен", обясни Вълковски.

Проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов има осъществени изложби и проекти в България и Европа, член на Френската камара на архитектите. Той се заема с материалното културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите.

От министерство на културата ще настояват за по-голям дял от бюджета за тази година, но министърът не посочи числа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо получи специална награда от ФИФА за световния рекорд
Роналдо получи специална награда от ФИФА за световния рекорд
Наполи диша във врата на Милан и Интер след победа като гост над Болоня
Наполи диша във врата на Милан и Интер след победа като гост над Болоня