НОВИНИ

Ще започне ли учебната година на 5 септември (Обзор)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:04, 15.01.2022
Чете се за: 04:17 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на образованието обмисля по-къса лятна ваканция и новата учебна година да започне от 5 септември заради пандемията. Министърът увери, че нагласата е, при възможност, учениците да не преминават към онлайн обучение поне до края на първия срок. Николай Денков беше гост в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Щадящи тестове за учениците са осигурени до края на януари, увери Николай Денков. Към момента те се тестват веднъж седмично, но когато се осигури достатъчно количество, просветният министър изрази надежда да се върне практиката за тестване два пъти в седмицата.

Преди дни здравният министър Асена Сербезова прекрати купуване на около 12,5 милиона теста. Прекратяването на процедурата е след проверка по искане на Сербезова. В новата поръчка на министерството на здравеопазването е заложено да се купят тестове с по-висока чувствителност.

Ефективността на щадящите тестове не е толкова висока, колкото на лабораторните, заяви просветният министър. И допълни, че тяхната цел е скрининг, така че целта е да се предотврати възникването на огнища.

Тук не е важно да хванеш всеки един, който е болен, но ако някъде се появи клъстер 2 - 3 ученика, които да заразяват активно, то тогава той ще бъде хванат от тези тестове. Те успяват да предпазят взрив в класа, в училище, при който всички да се заразят, обясни Денков. В новата поръчка чувствителността на тестовете, която се поставя като изискване, е по-висока от тези, които използваме към момента, така че следващите тестове ще бъдат още по-чувствителни, допълни той.

Николай Денков заяви, че докато той е министър няма да има задължителна ваксинация за учители и ученици. Към момента заразените ученици са около 20% от общия брой заразени у нас. Около 15 на сто са ваксинираните и преболедувалите ученици в гимназиален етап и почти 50% са ваксинираните учители. Карантинираните паралелки са между 2 и 3% в цялата страна.

В момента ситуацията е подобна на това, което имахме на върха на предишната вълна и това означава увеличение в рамките на около три пъти през последните няколко седмици, т.е. има увеличение, но то не е някакво драматично, каза Денков.

Дали ще се премине отново към онлайн обучение - решението е в ръцете на здравните власти, допълни Николай Денков.

Ако локално имаме проблем някъде, паралелка, училище, ние затваряме локално, а не затваряме цялата страна, както се правеше преди година и си спомням дискусии с директори на училище, които казват, при нас никога не е имало и един болен ученик, но ни затваряха и децата стояха вкъщи. Това се опитваме да избегнем, т.е. да се затваря тогава, когато наистина има проблем.

Внасят искане за извънредна ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари

Промени в графиците и преструктуриране на материал за момента не се предвиждат, посочи просветният министър.

Единственото колебание, което имам, но това трябва да го обсъдим със социалните партньори, е дали да не дадем в един момент малко ваканция, истинска ваканция, за да могат да си починат и учителите, и учениците от трудния период, в който са в момента. Но това не е решено, в момента си вървим по график, поясни той.

Денков отново напомни, че ако се притесняват заради коронавируса, родителите могат да оставят децата си на онлайн обучение вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре в "Говори сега": Ексклузивно интервю с отстранения главен преговарящ от РСМ Владо Бучковски
Утре в "Говори сега": Ексклузивно интервю с отстранения главен преговарящ от РСМ Владо Бучковски
Радослав Янков е 17-и за голямата Световна купа
Радослав Янков е 17-и за голямата Световна купа