НОВИНИ

Екип на БНТ в Сърбия: Казусът "Джокович" и страстите в Белград

Айше Сали
от Айше Сали
18:38, 15.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Сагата с Новак Джокович и неговото пребиваване в Австралия без зелен сертификат е на път да приключи. Вчера имиграционният министър за втори път отне визата на тенисиста, а делото по жалбата на адвокатите му ще се гледа утре сутрин. Очакванията са, че Джокович ще бъде екстрадиран и вероятно ще загуби право да играе в австралийския турнир за три години.

За Сърбия Джокович е национален герой, а сагата с пътуването му до Австралия обедини народа.

Екип на БНТ посети тенис центъра, създаден от Джокович в Белград, както и неговия ресторант, където се пазят всички спечелени трофеи и емблематични фотоси на тениниста.

Според повечето коментари - и на политици, и на обикновените граждани, решението на австралийските власти е по-скоро политическо.

Здравко Джокович: Срамота! Това е срамота и за света и за Тениса! Пуснете го човека! Това е един от най-добрите тенисисти в света. Легенда!

Марко Драгович, тенисист: Аз също не съм ваксиниран и в момента имам проблем с участие на турнир във Франция. Не юноши от ЕС могат да участват, а неваксинирани от държави извън Европейския съюз - не могат.

Жаклин Мирър: Мисля, че това, което се случва с Джокович е "страшно", както казваме ние в Сърбия. Ужасно е. Не трябваше да създават този голям скандал срещу спорта, срещу личността на Джокович, срещу Австралия. Ситуацията е черно и бяло. Или го пускаш в страната или не го пускаш.

Учуден съм, че такива решения се взимат от изпълнителната власт, въпреки законните решения на съдебните органи. Често ни говорят за върховенството на закона. Можете да си представите как ще изглежда, ако сръбски министър анулира решение на съдия, каза Александър Вучич, президент на Сърбия.

Любопитна подробност е, че за разлика от предишните дни, доскоро словоохотливите членове от семейството на Джокович днес запазиха пълно мълчание по темата.

Без значение от развоя на ситуацията, по всичко личи, че Джокович ще бъде посрещнат в страната си като герой.

Вижте повече подробности в прякото включване на Айше Сали

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи разработват шлем, който чете мисли
Българи разработват шлем, който чете мисли
Внасят искане за извънредна ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари
Внасят искане за извънредна ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари