НОВИНИ

Бъдещият премиер на РСМ: Скопие няма да преговаря за идентичността и езика на народа

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:42, 15.01.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Диалогът със София ще продължи, но Скопие няма да преговаря за идентичността и езика на македонския народ. Това каза днес бъдещият премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той говори в парламента, където текат дебати за избора на новото правителство. Гласуването трябва да се проведе най-късно до полунощ в неделя.

30 години от признаването на Р Северна Македония за независима държава

Лидерът на СДСМ и кандидат-премиер Димитър Ковачевски подчерта пред депутатите, че новото правителство има ясен план за справяне с енергийната и последвалата я икономическа криза.

Той посочи, че има предизвикателства по пътя на страната му към Европейския съюз, за които двете правителства на Република Северна Македония и България ще намерят решения чрез диалог и сътрудничество.

Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не може и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език. Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС, каза Ковачевски.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ОТНОШЕНИЯТА СОФИЯ - СКОПИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Кисьов: Преброяването беше един фал
Владимир Кисьов: Преброяването беше един фал
В село Куманите бебе не е проплаквало от десетилетия
В село Куманите бебе не е проплаквало от десетилетия