НОВИНИ

30 години от признаването на Р Северна Македония за независима държава

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:26, 15.01.2022 (обновена)
7085
Чете се за: 04:15 мин.
Балкани
Слушай новината

Точно преди 30 години България първа в света признава независимостта на Република Северна Македония, тогава Република Македония. Това става по настояването на президента Желю Желев.

Късно вечерта на 15 януари 1992 година заседанието на Народното събрание е прекъснато и премиерът Филип Димитров обявява, че правителството е решило да признае четири от републиките на бивша Югославия.

Всички партии подкрепят решението.

В ефира на Българската телевизия то е обявено от говорителя на правителството Надежда Михайлова.

"Добър вечер! Правителството на Република България признава независимостта на републиките Словения, Хърватско, Македония, Босна и Херцеговина."

Горещата новина от Скопие коментира тогавашният зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Доста Димовска, а от София тогавашният зам. външен министър Стефан Тафров.

Доста Димовска /1992 г./: Радостни сме, че ни призна Република България. БНТ: Как се оценява този факт при вас? Много позитивно, много. Гражданите много високо го оценяват. Всички, които говореха против двете държави фактически сега няма какво до говорят.

Стефан Тафров /1992 г./: Израз на една принципна позиция заета от нашата страна по Югославската криза, израз ако щете на една логика на поведението на нашата страна, поведение насочено към утвърждаването й като модерна европейска държава със свой принос за мира и стабилността в Европа.

Две години по-късно в българския парламент тогавашният президент на Република Македония Киро Глигоров признава заслугата на България.

Киро Глигоров /1994 г./: Използвам възможността да изтъкна, че решението на Република България първа да признае независимостта на Република Македония е акт с изключително историческо значение.

Започва обаче езиковият спор с Република Македония, заради който 7 години не могат да се сключват важни междудържавни споразумения.

На 22 февруари 1999 г. премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски подписват Декларация за добросъседство между двете държави, като в нея се урежда компромисно "езиковия спор".

На 1 август 2017 година в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписват Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който предвижда създаването на Съвместна комисия по историческите въпроси, съвместни чествания на личности от историята и мерки срещу недобронамерена пропаганда.

Зоран Заев /2017 г./: Подписването на договора за приятелство и добросъседство между Македония и България показва, че където има политическа воля и идея за прогрес проблемите ще се решат.

Бойко Борисов /2017 г./: Двете държави, без модератори, без посредници, без някой да ни напътства сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало.

На 17 ноември 2020 година България налага вето и блокира Република Северна Македония за началото на преговорите за членство в Европейския съюз. България смята, че македонското правителство не показва готовност за диалог, свързан с изясняване на общата ни история, премахване на езика на омразата и спазването на правата на българите там.

Навръх годишнината БНТ1 излъчи повторно документалния филм на Весела Смилец "Орисията Македония". Филмът може да гледате ТУК

Кадър от филма "Орисията Македония"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рангник посъветвал Ван Де Беек да остане на "Олд Трафорд"
Рангник посъветвал Ван Де Беек да остане на "Олд Трафорд"
Проф. Иво Христов: Управляващите не разбират цялата тема, свързана с историческите аспекти на отношенията София - Скопие
Проф. Иво Христов: Управляващите не разбират цялата тема, свързана с историческите аспекти на отношенията София - Скопие