НОВИНИ

Отношенията между България и Република Северна Македония през последните 30 години

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:20, 10.01.2022
6730
Чете се за: 04:00 мин.
Балкани
Слушай новината

Какви са основните моменти в отношенията между България и Република Северна Македония през последните 30 години?

На 15 януари 1992 година България първа в света признава независимостта на Република Северна Македония, тогава под името Република Македония. Това става благодарение на настояването на президента Желю Желев. Късно вечерта заседанието на парламента е прекъснато и премиерът Филип Димитров обявява, че правителството е решило да признае четири от републиките на бивша Югославия. Всички партии подкрепят решението. В ефира на Българската телевизия решението обявява говорителят на правителството.

"Правителството на Република България признава независимостта на републиките Словения, Хърватско, Македония, Босна и Херцеговина", казва Надежда Михайлова, говорител на правителството.

На 22 февруари 1999 година в София е подписана Декларация за добросъседство между двете държави. Подписват я тогавашният премиер Иван Костов и македонският му колега Любчо Георгиевски. В декларацията се урежда "езиков спор", който в продължение на 7 години блокира подписването на десетки междудържавни споразумения. В декларацията е записано, че тя ще се подпише на официалните езици на двете държави според конституциите им. Македония е приела формулировката, че признаваме македонския език, но само на територията на Македония, не и на територията на България. България предоставя на Република Македония 150 танка и 142 артилерийски установки.

На 29 юли 2009 година избухва скандалът със Спаска Митрова. Митрова е задържана от македонските власти във връзка с битов спор и излежава присъда от три месеца затвор. Българските медии и представители на правителството отдават необичайната присъда на българското гражданство и самоопределение на Митрова. България реагира като страна, защитаваща свой гражданин. Официалните власти заявяват, че случаят ще послужи като критерий, по който България ще оцени напредъка на Република Македония за членството ѝ в Европейския съюз.

На 1 август 2017 година в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписват Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Договорът предвижда създаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси, съвместни чествания на личности и общи събития от историята, двете страни да не предявяват териториални претенции една спрямо друга и да предприемат мерки срещу недобронамерена пропаганда.

На 24 май 2018 година в Рим за първи път делегации от България и Македония, водени от премиерите на двете страни, Бойко Борисов и Зоран Заев, честват заедно Деня на славянската писменост. Премиерите поднасят венец на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

На 4 юли 2018 година е първото заседание на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси. Тя работи повече от три години без особени резултати.

На 17 ноември 2020 година България налага вето и блокира Република Северна Македония за началото на преговорите за членство в Европейския съюз, след като не одобрява преговорната рамка на югозападната си съседка. България смята, че македонското правителство не показва готовност за компромиси, свързани с историята ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите между САЩ и Русия: Въпросите между двете страни ще се решават на следващ етап
Преговорите между САЩ и Русия: Въпросите между двете страни ще се решават на следващ етап
Реакциите след съдебната победа на Джокович в Австралия
Реакциите след съдебната победа на Джокович в Австралия