Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ивайло Калфин: Русия e в най-силната си позиция за завземане на политически територии

от БНТ
17:23, 10.01.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Политика
Слушай новината

През последните 30 години Русия не е била в по-добра ситуация от сегашната да получи нови политически територии и да постави претенциите си. Предполагам, че срещата, която в момента се провежда в Женева, ще е епизод от желанието на руския президент да увеличи политическото си влияние, коментира бившият външен министър Ивайло Калфин пред "Светът и ние".

"Странното е, че бъдещето на региона около Русия, включително Украйна, се обсъжда без самата Украйна и без ЕС, който е съседен на тази територия. Има теми, които Русия и САЩ по традиция има да обсъждат. И Москва, и Вашингтон обичат да са водещи в международните отношения. Няма как да се постигне трайно съгласие без участие на всички заинтересовани. Така че рано или късно Европа ще трябва да седне на масата на преговори", смята той.

Външните министри от НАТО обсъдиха отношенията с Русия и ситуацията в Украйна

Според Ивайло Калфин събитията в Казахстан нямат нищо общо с натрупващото се съвсем умишлено напрежение преди срещата Русия - САЩ. Русия се опитва да покачи залозите преди да седне на масата за преговори. В момента вниманието на Русия е насочено към Украйна и там тя търси основните лостове, заедно с енергетиката, за да въздейства върху позициите на ЕС и САЩ, обясни бившият външен министър.

Той не очаква Русия да нападне и да превземе Украйна. Това, което може да се очаква, е поява на нови замразени конфликти. Донецк и Луганск са кандидатите за следващия замразен конфликт.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Млада зъболекарка посещава и преглежда безплатно пациенти от видинските села
Млада зъболекарка посещава и преглежда безплатно пациенти от видинските села
Садио Мане измъкна Сенегал дълбоко в добавеното време срещу Зимбабве
Садио Мане измъкна Сенегал дълбоко в добавеното време срещу Зимбабве