НОВИНИ

Външните министри от НАТО обсъдиха отношенията с Русия и ситуацията в Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:45, 07.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Съюзниците от НАТО следят отблизо ситуацията в Казахстан. Според тях основните човешки права в страната трябва да се спазват и да се сложи край на насилието. Заради последните събития темата влезе в дневния ред на външните министри от НАТО, които заседаваха извънредно заради струпването на руски войски по границата на Украйна.

"Не искаме да водим война, а да избегнем нов въоръжен конфликт в Европа - това е посланието ни към Русия", каза след срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

България беше представена от зам. външния министър Ирена Димитрова.

Генералният секретар на Пакта каза днес след срещата, че така или иначе в последните години НАТО увеличава присъствието си по източния фланг, което засяга и България и ако това е необходимо, присъствието ще бъде увеличено още повече.

Алиансът прави мониторинг и ежедневно следи какво се случва в тази част на Европа. Засега посланието от срещата беше, че се очаква диалог с Русия и се очаква той да е успешен. Въпреки това външните министри не изключват възможността дипломатическите усилия да бъдат провалени итогава последствията за Русия, по думите на Столтенберг, ще бъдат много сериозни.

Българският заместник-външен министър също е подчертал важността на всички събития, които се очакват следващата седмица за деескалация на напрежението.

Съюзниците от НАТО са доволни, че Русия е готова на диалог. Съветът НАТО - Русия, който не е заседавал от 2019 година, се събира следващата седмица в сряда, за са обсъди ситуацията в Украйна и по границата с Русия, както и отражението на напрежение върху европейската сигурност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства предстоящите в понеделник в Женева руско-американски разговори. Готови сме за диалог с Русия, но няма да правим компромиси с нашите принципи, каза той.

"Алиансът е готов да започне открит диалог с Русия, но съществува и възможността дипломацията да се провали. Днес министрите подчертаха, че всяка последваща агресия от страна срещу Украйна би могла да доведе до сериозни последици и Русия да плати висока цена за това. Съюзниците продължават да поддържат суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да оказват политическа и практическа помощ", допълни Столтенберг.

Украйна е суверенна нация и има право да се защитава срещу нападение, каза Столтенберг. Практическата помощ, която НАТО оказва на страната е свързана с подкрепа за модернизиране на армията, организиране на обучения и доставка на екипировка.

Ако диалогът с Москва се провали, Русия ще бъда застрашена и от икономически и политически санкции както от страна на ЕС, така и от страна на САЩ. Столтенберг коментира още, че Алиансът постоянно прави анализ на ситуацията и е готов при нужда да увеличи присъствието си в източната си част - в районите на Черно и Балтийско море.

Ще направим каквото е необходимо, за да защитим членовете на Пакта, каза той и припомни, че нападение срещу отделна страна член на НАТО се смята за нападение срещу целия Алианс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА проведе първо занимание на турска земя
ЦСКА проведе първо занимание на турска земя
Бенжамен Менди е бил пуснат под гаранция
Бенжамен Менди е бил пуснат под гаранция