НОВИНИ

Ще преместят ли завода за преработка на боклук от София към Маришкия басейн?

bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 07.01.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

От Столична община отказаха да коментират идеята за преместването на завода за боклук от София към Маришкия басейн, защото засега това е само идея и няма проект. Общината вече е извървяла дългия път по одобряването на проекта и търси изпълнител.

Към момента процедурата за изграждането на RDF-инсталацията в ТЕЦ-София е спряна и върната на "Топлофикация София" за ново разглеждане, след като през 2020 г. Комисията за защита на конкуренцията установи, че "Топлофикация София" е допуснала редица грешки при оценката на офертите в търга.

СО: Проектът за RDF инсталация отговаря на европейските екологични изисквания

Така изборът на консорциума, който миналото лято бе класиран на първо място с цена от 291.4 млн. лв. без ДДС, се оказа незаконосъобразен. В търга участваха пет фирми, но само две от тях стигнаха до финала.

През 2018 година кметът Йорданка Фандъкова беше във Виена, за да се запознае с технологията на виенските заводи за изгаряне на битови отпадъци, един от които е в жилищен квартал. Тази технология трябва да бъде изградена и у нас, но вече повече от четири години не може да се стигне до строителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изплащането на преизчислените пенсии
Започна изплащането на преизчислените пенсии
България влезе в тъмночервената зона по разпространение на COVID-19
България влезе в тъмночервената зона по разпространение на COVID-19