НОВИНИ

СО: Проектът за RDF-инсталация отговаря на европейските екологични изисквания

столичната община поставя контейнери текстилни отпадъци
bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 07.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Проектът за инсталация за производство на енергия от RDF на София е трета фаза от интегрираната система за третиране на битовите отпадъци, съобщават от Столична община.

През април 2020 г. проектът беше одобрен от Европейската комисия. Изграждането на инсталацията се съфинансира с безвъзмездна финансова помощ от оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 на Европейската комисия, както и със средства от Европейската инвестиционна банка. Одобрената технология отговаря на най-високите европейски екологични изисквания и норми за сигурност.

До настоящия момент проектът е преминал през етапите за избор на технология, избор на площадка, изготвяне на проект, оценка за въздействието на околната среда, обществени обсъждания, изготвяне на ПУП за строителството, подготовка на документи за кандидатстване и осигуряване на финансиране. Проектът е разработен от международно признатата компания Ramboll A/S, Дания и е преминал през 2-годишен период на оценка от страна на компетентните институции на национално е на европейско ниво.

Съгласно одобрения проект електроенергията, произведена от РДФ-инсталацията, се предоставя на националната електрическа мрежа, а топлинната енергия - на топлофикационна мрежа на София. Новата инсталация ще бъде заместваща мощност на част от старите амортизирани високоемисионни съоръжения на „Топлофикация София“ ЕАД, като ефектът от това е намаляване на замърсяването на атмосферния въздух.

След оповестяване на информацията, че от Националния план за възстановяване и устойчивост е отпаднал проект за парогазова централа в Маришкия басейн, Столична община предложи включване в Плана на проекта за модернизация на „Топлофикация София“. Проектът включва изграждането на нови ко-генерационни мощности и възможност за преминаване на зелен водород. Той е разработен съвместно с Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) и е голяма степен на готовност.

Планът за модернизация е изготвен изцяло в съответствие с европейските енергийни политики и принципите за кръгова и нисковъглеродна икономика и ще превърне „Топлофикация София“ ЕАД в ключов партньор на Правителството и Столична община в опазването на околната среда, осигурявайки зелена енергия за над 1 милион жители на гр. София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция начело на ЕС: Какви са приоритетите на страната?
Франция начело на ЕС: Какви са приоритетите на страната?
Започна изплащането на преизчислените пенсии
Започна изплащането на преизчислените пенсии