Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Експертизи ще покажат вменяема ли е майката, убила детето си в Плевенско

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:28, 07.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: МВР
Слушай новината

Жестоко престъпление в плевенското село Лазарово. Задържаха 22-годишна жена за убийството на едногодишното ѝ дете. Заедно с нея в ареста е и дядото на момиченцето. Заради пропуски в разследването започват проверки срещу трима полицаи.

Къщата на семейството се намира в покрайнините на село Лазарово. Момиченцето е изчезнало края на октомври, месец след това неговият дядо е подал сигнал в полицията. Едва на 23 декември миналата година детето е обявено за общодържавно издирване.

Според източници близки до разследването детето е било заровено на метри от дома си. Водеща е версията, че убийството е станало на 22 октомври. Според полицията детето е живяло с майка си и дядо си.

Дядото обаче е криминално проявен. Хората от селото разказаха, че преди 20 години мъжът е лежал в затвора заради това, че е убил собственото си новородено дете. От МВР заявиха, че на този етап няма данни от разследването дядото да е съучастник.

Жестокото убийство е разплетено, след като майката е завела полицията до мястото, където са открити части от тялото. Пред разследващите 22-годишната жена е признала, че е убила собственото си дете. Според водещата версия престъплението е извършено още на 22 октомври. Мотивите остават неясни.

Майка е задържана за убийството на детето си

"Във вчерашните следобедни часове служители на ОДМВР-Плевен, съвместно с РУ-Кнежа, са беседвали с близките на убитото дете и от там се е стигнало вече до конкретни детайли относно извършването, място на извършването, как е извършено", заяви Веселин Вътов, Областна дирекция на МВР в Плевен.

"В момента се събират доказателства за механизма на извършване на престъплението и предстоят ДНК експертизи, както и съдебнопсихиатрични, тъй като тежестта на престъплението, обстоятелството, че майка е убила детето си, сочат обстоятелства, които трябва да бъдат изследвани от експерти психиатри относно вменяемостта на тази жена", допълни Николай Пачевски, заместник окръжен прокурор.

Според разследващите семейството е имало добри условия за живот. Детето е отглеждано от майката, която е полагала добри грижи за него, а бащата, който не е припознал момиченцето, е издържал семейството.

"Гледаше си детето, нищо особено не сме видели у нея", каза още жител на селото.

По случая предстоят различни експертизи като една от тях ще е за психичното състояние на майката.

Заради пропуски в разследването е образувана дисциплинарна проверка срещу трима полицаи от Районното управление в Кнежа. Проверката трябва да установи защо издирването е започнало месец след подаването на сигнала.

Вижте още във включването на специалния ни пратеник Тихомир Игнатов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Китай пуска специални влакове за Олимпиадата
Китай пуска специални влакове за Олимпиадата
Франция начело на ЕС: Какви са приоритетите на страната?
Франция начело на ЕС: Какви са приоритетите на страната?