НОВИНИ

Започна изплащането на преизчислените пенсии

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:10, 07.01.2022
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес НОИ започна изплащане на първите преизчислени пенсии за годината, а целта на повишението бе пенсионерите да продължат да получават същия размер на пенсията от декември, след като ковид добавката бе намалена наполовина.

Точно на Коледа служебно бяха преизчислени всички пенсии, а днес НОИ започна изплащането им. От сутринта граждани се наредиха на опашка, за да разберат колко е увеличението им.

"46 години трудов стаж - 371 лв., а хората, които нямат трудов стаж, получават 370 лв. Аз получавам един лев и няколко стотинки повече за 46 години трудов стаж. Треперя, треперя как може ли такава подигравка. Втора категория - имам 5 години. Какво да правя с тези 370 лв. - лекарства ли да си купя? Тока ли да си платя, парното ли", казва един от пенсионерите.

Друг човек казва, че е доволен, защото не е на минус.

"Имам увеличение доволна съм, но инфлацията е много голяма и няма да почувстваме това увеличение. Жалко", споделя жена.

Според НОИ обаче грешка няма.

Сборуването на размера на пенсията преди преизчисляването с ковид добавката от 120 лв. и на размера на пенсията във всички случаи е повишен след преизчисляването събран с ковид добавката за януари от 60 лв. всъщност дава този резултат, който гледат нашите клиенти, нашите пенсионери. В общия сбор е разликата. Няма нито една пенсия, която да е с по-нисък размер, която да не е нараснала, казва Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии" в Националния осигурителен институт.

Възникнаха съмнения, че преизчисленията на пенсиите за период между 2017 и 2019 година, които не са били по т.нар. швейцарско правило, не са включени в настоящото актуализиране.

Преизчисляването сега e с по-висока тежест на осигурителния стаж абсорбира в себе си по-ниските проценти, през които в тези три години са преизчислявани пенсиите, добави Язаджиева.

С последното увеличение коефициентът за тежестта на стажа е повишен от 1.2 на 1.35%. Той се прилага за осигурителния стаж на всички пенсионери за труд от трета категория. За пенсионерите от първа и втора категория коефициентът е 1.2%. Затова за някои пенсионери се очакват компенсации.

"Преизчислението се базира най-вече на това колко много стаж има трета категория, който не бива да е категоричен, колкото ти е личният индивидуален коефициент. В коя година ти е отпусната пенсията, т.е., има показатели които определят колко ще нарасне всяка една пенсия, каза Цветанка Гинева, консултант по пенсионно осигуряване.

"Сега виждате, че социалната добавка е 60 лв. и там, ако има някакви разлики за определени пенсионери, те ще бъдат компенсирани в следващия месец. За да запазим на всички поне дохода към 31 декември 2021 г. Естествено, ще бъдат през бюджета на държавното обществено осигуряване, ще бъдат като добавка. Другата добавка я имаме за ковид до края на юни месец, докато се направи цялостно предложение за промяна на пенсионно-осигурителната система", заяви Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси е възможно разликата да бъде покрита като добавка до края на юни, когато се направи предложение за реформа на пенсионно-осигурителната система.

Попитахме консултант дали гражданите имат основание да обжалват преизчислението.

"Има ли смисъл и какво обжалваш? Обжалваш приети закони преди 4 - 5 години, които са били действителни", обясни Цветанка Гинева.

Пенсионерите, които желаят могат да направят проверка чрез ПИК на НОИ, който се издава безплатно, чрез системата за сигурност на електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление" или на място в териториалните дирекции на НОИ.

Получаването на разпореждането може да се направи и в следващите месеци, тъй като няма давност, но с получаването му започва да тече едномесечния срок за обжалване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СО: Проектът за RDF-инсталация отговаря на европейските екологични изисквания
СО: Проектът за RDF-инсталация отговаря на европейските екологични изисквания
Ще преместят ли завода за преработка на боклук от София към Маришкия басейн?
Ще преместят ли завода за преработка на боклук от София към Маришкия басейн?