НОВИНИ

Как и къде да подадем данъчните си декларации?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:03, 10.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Започва данъчната кампания у нас. От днес физическите лица могат да подават данъчни декларации за доходите по електронен път, по пощата или на място в офисите на НАП. В началото на март ще бъдат готови и автоматично попълнените данъчни декларации.

Какъв е срокът за работодателите да подадат информацията за доходите на служителите си?

Този вид автоматично генерирани декларации бяха въведени през 2020 г. и стават все по-използвани. Подаващият трябва да провери и потвърди верността на попълнената служебно информация и да я допълни или редактира, ако нещо липсва. Такава декларация се подава само онлайн от хора, които имат електронен подпис или ПИК, издаван от данъчните.

ПИК се получава безплатно от който и да е офис на НАП, а срокът за работодателите, в който те трябва да подадат на НАП информацията за изплатените доходи на служителите си, е до 28 февруари, за да може от 1 март да хората да се възползват от подаване на предварително попълнена декларация.

Как хората могат да се възползват от 5-процентовата отстъпка?

Условията за тази отстъпка остават непроменени - трябва да подадете декларацията и да платите до края на март, както и да нямате стари задължения. Това може да се провери на сайта на НАП.

При облекченията за отглеждане на деца условието също е да са погасени всички стари задължения. От НАП съобщиха, че повечето родители вече са се възползвали от това облекчение, като са подали декларация през работодателя си, но останалите все още могат да го направят направо в НАП в рамките на данъчната кампания.

  • Облекченията са 450 лв. за едно дете, 900 лв. за две и 1350 лв. за три и повече деца.

Тази година за първи път има и данъчно облекчение за хора, които са ремонтирали жилището, то е в размер до 200 лв. Срокът за възстановяване на суми от НАП е до месец след подаването на съответната декларация, като в това време се проверяват декларираните данни.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КСНС за отношенията ни с Р Северна Македония продължава над 5 часа
КСНС за отношенията ни с Р Северна Македония продължава над 5 часа
Радостин Василев: Не искаме да предизвикаме колапс в някоя от федерациите
Радостин Василев: Не искаме да предизвикаме колапс в някоя от федерациите