НОВИНИ

КСНС за отношенията ни с Р Северна Македония продължава над 5 часа

Александър Марков
от Александър Марков
18:08, 10.01.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Основната тема на съвета е евроинтеграцията на Република Северна Македония и позицията на България.

Ще има или не консенсус за това необходима ли е или не промяна в политиката към западната ни съседка - това е големият въпрос, на който очакваме отговор след КСНС.

Към 18.00 ч. заседаващите излязоха в кратка почивка, след което отново подновиха разговорите. Очаква се заседанието да приключи към 19.00 ч.

Всички подробности след края гледайте на живо по BNTNEWS.BG и на страницата на „По света и у нас“ във Фейсбук.

Заседанието се провежда на фона на растящ натиск към София да одобри преговорната рамка на Скопие, на фона на обещанията от премиера Кирил Петков и правителството за нова динамика в двустранните отношения и на фона на подготвяното посещение на Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Кирил Петков обеща създаването на още четири работни групи към буксуващата в дейността си историческа комисия и самолетна връзка София - Скопие.

Експерти и историци обаче оспорват необходимостта от промяна в българската позиция към този момент, тъй като съществува консенсус сред експертната общност, че Скопие несистемно не изпълнява подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство.

Нашите искания са да спре кампанията срещу българите в РСМ, да се прекрати езика на омразата срещу българския народ и да се спре с фалшификацията на факти от общото ни културно-историческо наследство - учебниците по история продължават да са пълни с исторически фалшификации, като процесът по тяхната промяна 5 години след Договора от 2017-а все още не е започнал, а в центъра на Скопие могат да се видят паметници с надписи срещу българите.

Опитите за съживяване на бизнеса между София и Скопие през последните години също търпят провал, тъй като според самия български бизнес, той не е допускан в РСМ.

През 2019 г. РСМ пое ангажимент за довършване на жп линията от Скопие до границата с България, но работата по проекта няма прогрес, като Скопие изгуби стотици милиони евро финансиране за довършване на железницата. Българската е до границата и е готова от десетилетия.

По темата работят: А. Марков, М. Кирова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ОТНОШЕНИЯТА СОФИЯ-СКОПИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите след съдебната победа на Джокович в Австралия
Реакциите след съдебната победа на Джокович в Австралия
Как и къде да подадем данъчните си декларации?
Как и къде да подадем данъчните си декларации?