НОВИНИ

Проф. Иво Христов: Управляващите не разбират цялата тема, свързана с историческите аспекти на отношенията София - Скопие

bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 15.01.2022
33177
Чете се за: 02:02 мин.
Балкани
Слушай новината

Тези, които в момента дойдоха на власт, не разбират и презират цялата тема, свързана с историческите аспекти на българо-северномакедонските отношения, ако има такива, заяви социологът и бивш депутат от БСП проф. Иво Христов в "Денят започва с Георги Любенов".

„Те не си дават сметка, че вкарването на Северна Македония в ЕС в този ѝ вид, с този ѝ статус, щe има огромни вътрешно-български последици“ - добави той - „Ние имаме проблем с идентификацията на страна, която иска да влезе в ЕС за сметка на българското минало, а може би и бъдеще“.

Професор Христов допълни, че светът се намира в съвършено друга геополитическа ситуация. Говори се за втора Кримска криза, за съвършено нова конфигурация на отношенията между Русия, Щатите и индиректно - Китай.

"Ние сме изправени пред изключително сериозен проблем. Проблемът на България е, че се намира на фронтовата линия. Един от вариантите, които Москва разглежда за отговор на очевидно неотстъпчивата позиция на американците за разбиране на руските интереси и интересите им за сигурността на страната, е разполагането на ракетна база в Сърбия“, каза проф. Христов.

И допълни: С руския демарш в Казахстан беше показано, че Русия разглежда бившите съветски републики като изключителна зона на собствено влияние. И този въпрос не подлежи на дискусия със Запада.

По темата с коронавируса проф. Христов заяви, че ковид истерията е била използвана за задълбочаване и ускоряване на процеси и промени, които не можеха да се случат с тази интензивност и острота.

Целия разговор гледайте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 години от признаването на Р Северна Македония за независима държава
30 години от признаването на Р Северна Македония за независима държава
Хърватски тенис треньор също е напуснал Австралия заради сагата около Джокович
Хърватски тенис треньор също е напуснал Австралия заради сагата около Джокович