НОВИНИ

На пазар с Мика Зайкова - за какво стига една пенсия

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:52, 15.01.2022
14675
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното и докато управляващите обясняват, че ще компенсират недоволните през идния месец, екипът на "Говори сега" отиде на пазар с най-известната синдикалистка и най-възрастен депутат в предходните два парламента – Мика Зайкова.

Заедно с Мика Зайкова влизаме в магазин за хранителни стоки. Вътре правим сметка колко ще ни струват най-необходимите продукти.

Мика Зайкова: Избрахме продукти от малката кошница от първа необходимост. 24 продукта. Макар че горе долу това е пазарът, който прави не ежедневно, но ежемесечно всеки човек. И сме превърнали кренвиршите, салама и другите неща в 1 кг, за да има база за сравняемост.

БНТ: Да кажем тук, че сме избрали най-ниските цени на продуктите.

Мика Зайкова: Най-ниските цени на продуктите. Сравнихме ги с цените от ноември 2021г., от КНСБ бяха изследвани.

Сметката сега ни излезе 157, 10 лв., а през ноември тя е била 122,45. Тоест разликата е 34,65 само за три месеца или 28% ръст на най-евтините, на най-употребяваните хранителни продукти и зеленчуци. Защото не сме избирали банани или маслини, защото смятаме за един беден човек за лукс.

БНТ: Това, което сметнахме – тези 157 лв. са почти колкото социалната пенсия.

Да. 170 лв. Не само пенсионерите, а и бедните хора първо си плащат сметките. Ток, парно, вода и тогава пазаруват. Могат ли да си позволят да похарчат 157 лв.

Мика Зайкова: Хората със социална пенсия са най-ощетени

БНТ: За какво стигат парите от една пенсия и какво се промени след преизчисленията?

Издръжката на един човек за 1 месец, без повишените цени на тока и парното са 625 лв., а като сложим тези пари е 1000 лв. Така че бедните в България стават все по-бедни и все повече. Така че все повече хора се нуждаят от помощи. При всички случаи доходите трябва да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите. Минималната пенсия трябва да бъде над прага на бедност.

БНТ: Минималната работна заплата е 650 лв., а минималната пенсия е 370 и то не говорим дори за социалната. Как е възможно линията на бедността да е 413лв.?

По начало беше грешка да се смесват баби и жаби, извинявайте за израза. Едно е да преизчисляваш пенсия, а друго е да даваш социална добавка. Тази беше Ковид. Грешка беше да се говори, че никой няма да получи по-малко пари и хората чакаха да не получат по-малко пари от това, което са получавали през декември. Само, че когато намалиш наполовина Ковид добавката.

БНТ: Близо 1 милион са взели по-малко пари. Как се промени Вашата пенсия?

Моята пенсия не е особено висока, защото съм работила 30 години в КТ "Подкрепа", защото взимахме ниски заплати. Така че, моята пенсия се промени с 56 лв.

БНТ: 56 лв. Ви се е увеличила пенсията, а като се сметне и тази добавка, която стана причина?

Е, там няколко лева не достигат.

БНТ: Тоест и Вие сте от хората, които са взели по-малко спрямо декември?

Да. Аз имам син, който е адвокат в Америка и ми праща всеки месец пари. Иначе няма да мога да се оправя. Мъжът ми почина.

БНТ: Мислила ли сте да отидете при тях да живеете?

Те ме канят, обаче аз мисля, че по-полезна съм тук и докато работи това мисля да стоя тук.

БНТ: Вие ще участвате ли в следващи обсъждания за формиране на пенсиите?

Аз винаги участвам в такива обсъждания. Колегите ме търсят. Благодаря им! Давам акъл, за който го поиска.

БНТ: Тоест в предишните обсъждания участвахте ли?

Да, разбира се.

БНТ: Тогава казахте ли им, че това, което се изчислява ще даде негативен резултат?

Вижте, още тогава говорихме с колегите, че ще даде негативен резултат. Те казаха, ама ние ще го допълним. Не става така. Освен това не очаквах този удар, който направи НОИ да елиминира 2018 г. и 2019г. Той ги елиминира и това свали базата надолу и затова се получиха тези разлики.

Доайенът на 45-ото НС: Коя е Мика Зайкова?

БНТ: Как се промени животът Ви след тези 3 месеца политически изяви?

Мисля, че се постарах да направя нещо за региона, който бях депутат. Става въпрос за Смолян. Сега, когато, макар че не ме избраха, но случва се, сега им помогнах – имаше много наводнения, имаше прекъснати пътища. Така че те са ми близки на сърцето.

БНТ: Скоро имате рожден ден и то юбилей. Какво искате да Ви се случи през следващата година?

Единственото, което искам е всички хора, които обичам, да са здрави. Няма да празнувам юбилей, защото е пандемия и защото част от близките ми хора са далеч. За мен годините са само числа.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сесил Каратанчева изрази недоволство за казуса с Джокович
Сесил Каратанчева изрази недоволство за казуса с Джокович
Владимир Кисьов: Преброяването беше един фал
Владимир Кисьов: Преброяването беше един фал