Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Колекторските фирми искат закон и регистър за дейността им

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 18.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Как се променя работата на колекторските фирми в условията на пандемия и как в бранша гледат на намеренията за законодателни инициативи, които да въведат по-строг контрол? Темата в "Денят започва" коментира Здравко Иванов, представител на колекторско дружество.

Мога да кажа, че дори в период на пандемия ние се опитваме да влизаме в ясен и точен диалог с нашите клиенти и да намираме решение, опитваме се да постигнем споразумение за изплащането на дълговете, които са поносими за всеки един потребител, заяви Иванов.

Той обясни, че знае за неприятни практики в събираемостта на задълженията и че не може да определи тези фирми като колекторски дружества, защото те нямат нищо общо с техния бизнес.

"Относно законопроекта смятаме, че той е нужен, тъй като тази дейност има отношение към много български граждани. Така че относно регулацията на тази дейност ние сме категорично за, защото за той би помогнал на потребителите, но и на самите колекторски дружества. Ние искаме да бъде поставена ясна граница между истинските европейски управления за вземане и дружества, които си служат с прийоми, които нямат нищо общо с начините, по които работят истинските колекторски дружества", заяви Иванов.

Той каза също, че подкрепя предложението да се създаде регистър на колекторските фирми и режим по който дружествата да бъдат вписвани и регистрирани.

Дружествата които имат устойчива визия за бизнеса не могат да си позволят да не дават официална информация за дълговете на потребителите, коментира още той. Затова искаме точен и ясен закон, който да редуцира подобни нелоялни практики, допълни Здравко Иванов.

Трябва да има отделен закон и нашите предложения са свързани с правния статус на тези дружества и начините, по които те работят. Искаме да се постави ясна граница между легитимните колекторски дружества и тези, които си мислят, че са такива, но нямат нищо общо с този бизнес подчерта Иванов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билети за Игрите в Пекин няма да се продават заради COVID-19
Билети за Игрите в Пекин няма да се продават заради COVID-19
Кои булеварди ще обхваща първата "Зона 30" в София
Кои булеварди ще обхваща първата "Зона 30" в София